16. septembar 2021.16. sep 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

SVE VEĆI BROJ ZARAŽENIH U ŠAPCU

Četvrti talas obara neslavne rekorde

Najveći broj pregleda od početka pandemije zabeležen je u ponedeljak, kada su se u ambulatnu javila 763 pacijenta. “Broj pregleda dece je znatno veći od broja pregleda odraslih. Ipak, kod njih je klinička slika lakša i za sada nema dece sa pneumonijama. Ovaj soj je mnogo zarazniji i brže se širi” navodi direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković
Četvrti talas epidemije korona virusa, nažalost, obara rekorde. Za samo sedam dana broj pregleda u Kovid ambulanti šabačkog Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” više je nego utrostručen. Najveći broj pregleda od početka pandemije zabeležen je u ponedeljak, kada su se u ambulatnu javila 763 pacijenta, od čega je 530 došlo na prvi pregled. Posebno zabrinjava da je od ovog broja bilo najviše dece, čak 431. Pozitivna je i beba stara samo mesec dana.

Kako bi se što više skratilo vreme čekanja na pregled, Dom zdravlja stalno povećava broj lekara koji rade u Kovid ambilanti.

-Broj pregleda dece je znatno veći od broja pregleda odraslih. Ipak, kod njih je klinička slika lakša i za sada nema dece sa pneumonijama. Da oni obolevaju od lakšeg oblika i brže ozdrave pokazuje i to da ređe dolaze na kontrolne preglede. Kada su odrasli u pitanju podjednako su zastupljene sve starosne kategorije. Najčešće dolaze nevakcinisani i to oni koji su se vratili sa letovanja. Komplikacije su češće kod starijih, navodi direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.
Od 7. septembra je, po instrukcijama Ministarstva zdravlja, produžen rad Kovid ambulante, koja sada radi od 7.00 do 22.00 sata svakoga dana u nedelji. Trenutno u Kovid ambulanti radi po tri lekara u tri smene, odnosno ukupno njih devet. Kovid ambulanta pri službi za zaštitu dece radi 24 sata i u njoj radi i do 12 lekara.

Vakcinalni punktovi u selima
Vakcinacija je moguća i na pet vakcinalnih punktova u selima.
-Rade punktovi u Prnjavoru, Volujcu, Majuru, Jelenči i Oridu, kako bi se omogućilo ljudima koji žive u selima da lakše dođu do vakcina. Udaljenost je često bila prepreka za dolazak na vakcinaciju. Vakcinalni punktovi prate radno vreme ambulatni u ovim selima. Takođe se na njima može primiti i treća doza, objašnjava dr Jasmina Stanković.


-Ovaj soj je mnogo zarazniji i brže se širi. Sada su nešto drugačiji i simptomi. Pacijenti više ne prijavljuju gubitak čula ukusa i mirisa, ali zato imaju digestivne probleme, kao što su povraćanje i proliv. Najčešće tegobe su kašalj, gušobolja, malaksalost, zapušen nos, objašnjava dr Stanković.
Druga alarmantna činjenica je da je drastično opao broj građana zainteresovanih za prvu dozu vakcine. Mali je broj i dece koja su imunizovana, iako su oni česti prenosioci.

-Obe doze je u Šapcu primilo više 44.000 građana, a treću dozu više od 5.000. Vakcinalni punkt je krajem juna iz sale Ekonomske škole premešten u ulicu Popa Karana. Interesovanje za prvu dozu je znatno smanjeno, dok raste broj građana koji se javljaju da prime treću dozu. Bilo je i dana kada je vakcinisano više državljana Bosne i Hercegovine nego Šapčana, kaže dr Stanković.
Prema instrukcijama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Dom zdravlja je organizovao i vakcinaciju dece od 12 do 15 godina. Vakcinacija se obavlja u službi zdravstvene zaštite dece, kao i dece od 16 do 18 godina.

-Za vakcinaciju dece mlađe od 16 godina neophodan je pregled lekara i saglasnost roditelja. Ukoliko se radi o detetu sa komorbiditetima potrebana je i saglasnost subspecijaliste. Za decu stariju od 15, a mlađu od 18 godina, potreban je takođe pregled pedijatra i njihova saglasnost. Do sada je vakcinisano samo 34 dece mlađe od 16 godina, kaže dr Stanković.
Od kovida obolevaju i vakcinisani, ali dr Stanković ističe da su njihovi simptomi mnogo blaži.

-Najviše građana je vakcinisano “Sinofarm” (kineskom) vakcinom, tako da je logično da je najviše obolelih koji su vakcinisani dobilo upravo nju. Međutim, klinička slika kod vakcinisanih je, u najvećem broju slučajeva, veoma blaga, to su kijavica, gušobolja, blago povišena temperatura i bez pneumonija, kaže dr Stanković.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa