16. septembar 2021.16. sep 2021.
EDUKACIJA ZA NAJMLAĐE
OBELEŽEN SVETSKI DAN PRVE POMOĆI

EDUKACIJA ZA NAJMLAĐE

O osnovnim znanjima i veštinama iz ove oblasti, ali i o značaju prepoznavanja opasnosti u okruženju, mogućim nezgodama u igri i mogućnostima da propoznaju vrstu opasnosti i pozovu adekvatne hitne službe, kroz radionice edukovano je oko 20-oro dece uzrasta od pet do 12 godina
Povodom Svetskog dana Prve pomoći u subotu je u organizaciji Crvenog krsta u Koceljevi održana radionica za najmlađe stanovnike jer se ove godine on obeležava pod sloganom “Prva pomoć deci- prva pomoć za decu”. O osnovnim znanjima i veštinama iz ove oblasti, ali i o značaju prepoznavanja opasnosti u okruženju, mogućim nezgodama u igri i mogućnostima da propoznaju vrstu opasnosti i pozovu adekvatne hitne službe, kroz radionice edukovano je oko 20-oro dece uzrasta od pet do 12 godina.

– Crveni krst ima zadatak da upozna građane lokalne zajednice kako učiti decu da pruže prvu pomoć od najranijeg detinjstva, dok su još u vrtiću, u predškolskom uzrastu, decu osnovnoškolskog uzrasta i zašto je neophodno da svi koji rade sa decom i borave sa njima znaju prvu pomoć. Mi smo imali jednu malu radionicu na koju smo pozvali decu i njihove roditelje da nam se pridruže. Pokušali smo da im na adekvatan način prenesemo kako se koristi osnovni zavoj, trouglasta marama ili tzv.masaža srca, ali smo ih kroz edukativne radionice upoznali i sa mogućim opasnostima i kada bi trebalo pozvati Hitnu pomoć, policiju ili vatrogasce- izjavio je sekretar Crvenog krsta Milan Glumac i dodao da su najmlađima kroz igru približene opasne situacije iz svakodnevnog života.



Organizator podseća da su predavanja i radionice organizovane na otvorenom, uz primenu svih aktuelnih protivepidemijskih mera, te da su deca bila veoma zainteresovana za sadržaje i aktivno učestvovala u njima. Među najmlađima bilo je onih koji su poželeli da jednog dana postanu lekari, ali i drugih koji su pokazali određenu dozu straha zbog medicinskih rekvizita.

–To je na sreću kratko trajalo. Opustili su se kasnije i taj strah je nestao. Predavač na ovim radionicama bila je Snežana Antonić, naš dugogodišnji instruktor Prve pomoći a učestovali su i volonteri naše organizacije kao i zaposleni u okviru javnih radova. Mi svake godine tradicionalno obeležavamo Svetski dan Prve pomoći. Tema je uvek drugačija, a sada su u fokusu bila deca. I pored toga, mi uredno organizujemo predavanja iz Prve pomoći za decu od prvog do četvrtog razreda, kao i za starije osnovce i srednjoškolsku omladinu- rekao je Glumac.
V. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa