23. septembar 2021.23. sep 2021.
VREMEPLOV SVEDOKA UPLETENIH VREMENA
PROMOVISANA KNjIGA „IN MEDIAS (RES) NESAN“ ZORANA BINGULCA

VREMEPLOV SVEDOKA UPLETENIH VREMENA

U svom nadahnutom govoru Milutin Ž. Pavlov je naglasio da je Bingulac „zavičajno opečatio Šabac“, podario mu nadaleko čuveni duh koji ga je vodio napred, ali ga i vraćao sebi. Predstavljanje knjige „Nesan“ upotpunio je šabački muzičar Mikica Antonić
U prepunoj galeriji Biblioteke šabačke, proteklog četvrtka je otvorena izložba i predstavljena knjiga „In medijas (res) – Nesan“ prof. dr Zorana Bingulca. Pored autora, o knjizi je govorio Zoran Kolundžija, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće „Prometej“ i Milutin Ž. Pavlov, pesnik i pripovedač.
Predstavljanje knjige „Nesan“ za Šapčane je predstavljalo putovanje kroz „vremeplov svedoka upletenih vremena“. Uspešan i ostvaren, Bingulac ne samo da nije zaboravio Šabac nego je, gde god da je bio, promovisao Mali Pariz.

- Srećan sam što sam danas u Šapcu, gde sam stekao 90% osnove svog obrazovanja iz kog je izniklo 10.000 napisanih stranica knjiga, udžbenika, romana i publikacija. Govorim o OŠ „Nata Jeličić“ gde sam bio prvi muškarac vukovac u istoriji škole i Šabačkoj gimnaziji. Uvek sam pričao o Šapcu, od Fudžimija do Urugvaja i Montevidea, na svim kontinentima. Iako pedeset godina živim u Beogradu, uvek sam se osećao Šapčaninom i uvek ću, ponosno ističe autor.

U svom nadahnutom govoru Milutin Ž. Pavlov je naglasio da je Bingulac „zavičajno opečatio Šabac“, podario mu nadaleko čuveni duh koji ga je vodio napred, ali ga i vraćao sebi. Predstavljanje knjige „Nesan“ upotpunio je šabački muzičar Mikica AntonićKnjiga „In medijas (res) – Nesan“ sastoji se od slika sa televizijskih gostovanja, novinarskih tekstova bez komentara. Autor je istakao da je na ovaj način želeo da sačuva od zaborava sve segmente svoje karijere – od fudbalera Crvene zvezde i Veleža do doktora nauka, dekana i univerzitetskog profesora, ambasadora i autora brojnih naučnih knjiga i udžbenika. Zbog toga nadnaslov i glasi „In medias (res)“, što ima dva značenja: stara latinska izreka „u centru pažnje“, ili „u medijima biografija“.

- „Nesan“ ima 1.400 stranica. Koautori su novinari koji su pratili moju pedesetogodišnju karijeru. Knjiga je jedinstvena i pokriva raznorodne teme, kaže autor.

Promociji su prisustvovali i Vladimir Petrović Pižon i Dule Savić sa kojima je Bingulac svojevremeno igrao u reprezentaciji Jugoslavije i Crvenoj zvezdi.
M.F.

Najnoviji broj

25. novembar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa