23. septembar 2021.23. sep 2021.
Povratak boksa u grad sporta
POČELO PRVENSTVO SRBIJE U BOKSU

Povratak boksa u grad sporta

Borbe će se održati u sali Ekonomske škole “Stana Milanović” “Na Prvenstvu će nastupi svi trenutno najbolji bokseri u Srbiji. Poslednji put Prvenstvo države u Šapcu je održano 1999. godine” kaže Branislav Jovičić, direktor BK “Mačva”, tehničkog organizatora prvenstva
Juče (sreda) je u Šapcu počelo Pojedinačno prvenstvo Srbije za seniore i seniorke u boksu. Finale je zakazano za nedelju, 26. septembar. Organizator je Bokserski savez Srbije, pokrovitelj Grad Šabac, a tehnički organizator Bokserski klub „Mačva“. Borbe će održavati se u sali Ekonomske škole “Stana Milanović”.

Takmičenje je od velikog značaja jer za pobednika znači plasman na svetsko prvenstvo. Gradu i Bokserkom klubu “Mačva” doneće ponovo popularizaciju sporta, po kom je Šabac nekada bio nadaleko poznat.

Očekuje se učešće blizu 200 boksera. Šabac, nažalost, nema nijednog seniora, ali će 5 boksera „Mačve“ nastupiti u uvodnim mečevima.

Satnica prvenstva
Tokom trajanja takmičenja merenja su svako jutro od 8.00 do 9.00 časova, dok borbe počinju u 15.00 sati. Merenja su u konferencijskoj sali hotela “Sloboda”.
Finale je u nedelju 26. septembra, ali do zaključenja ovog broja nije bilo precizirano da li će početi u 18.00 ili 20.00 časova.
Ulaz za sve mečeve je slobodan.


-Na Prvenstvu će nastupi svi trenutno najbolji bokseri u Srbiji. Turnir je od velikog značaja, zbog toga što će pobednik već za mesec dana moći da učestvuje na Svetskom prvenstvu koje se organizuje u Begoradu. To je najveći san svakog boksera, ističe Branislav Jovičić, direktor BK “Mačva”.

Šabac i BK “Mačva” nekada su imali vrhunske boksere, a ovde su nastupala najveća imena jugoslovenskog boksa u njegovo zlatno doba. Nažalost, poslednjih godina nastupilo je drugo vreme. Seniorski boks u Šapcu se praktično ugasio.

-Kada je u BK “Mačva” došlo novo rukovodstvo u njemu nije bilo nijednog seniora. Sve ispisnice su podeljene ranije. Zatekli smo ogromne dugove i sada klub polako postavljamo na noge. Za to je potrebno određeno vreme, ali neki razultati su već vidljivi. Nismo više zaduženi, obnovili smo prostorije i imamo boksere na koje možemo računati u narednom periodu, navodi Jovičić.

Takmičenje bi trebalo da, bar na nekoliko dana, vrati ovu plemenitu veštinu u fokus zbivanja u Šapcu. Državno prvenstvo u Šapcu nije održano duže od dve decenije.



- Poslednji put Prvenstvo države u Šapcu je održano 1999. godine. Mi smo mlada uprava, koja je skoro došla i ukazano nam je poverenje za jedan ozbiljan poduhvat. Privilegija je organizovati državno prvenstvo, a tek kada smo se upustili u to shvatili smo koliko je posao složen i ozbiljan. Verujemo da ćemo uspeti da sve bude na nivou koji želimo, kaže Jovičić.

Bokserski klub Mačva zvanično je osnovan 1942. godine. Branislav Jović kaže da postoje podaci da se to dogodilo i desetak godina ranije, ali da je registrovan pod drugim imenom.

-Dok je pokojni Slavko Ćosić bio trener klub je dostigao najviše što je mogao. Nažalost, nakon toga Mačva je krenula silaznom putanjom, da bi došla do toga da nema takmičara. Nadamo se da će ovo takmičenje dovesti do ponovne popularizacije boksa u Šapcu, da će se povećati interesovanje građana i da će posle ovoga biti na jednom višem nivou. Šabac je grad sporta, a boks tu zauzima značajno mesto, zaključuje Branislav Jovičić.

Iako je prvobitno bilo predviđeno da borbe budu na Trgu šabačkih žrtava, a u sali Ekonmske škole samo u slučaju kiše, zbog velikog pada temperature odustalo se od Trga, kako bokserima ne bi bilo ugroženo zdravlje.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa