23. septembar 2021.23. sep 2021.
Sokolari na zadatku
Biološka zaštita sa pticama grabljivicama

Sokolari na zadatku

Šabački sokolari, pored samog sokolarstva popularizuju i biološku zaštitu kako bi na prirodan način pomoću grabljivica kontrolisali vrste poput golubova, vrana i čvoraka u halama i objektima, ali i sačuvali useve na poljoprivrednim dobrima
Šteta koju određene vrste ptica mogu učiniti u objektima i proizvodnim halama, poljoprivredi, ribnjacima je velika, te je neophodno da se na adekvatan način zaštite usevi i proizvodi. Kako upotreba hemijskih sredstava nije dozvoljena i može negativno uticati na prirodu, bilo je neophodno pronaći drugačiji način zaštite od ptica. U ovom domenu sokolari mogu biti od značajne pomoći kroz biološku zaštitu. Uz pomoć treniranih, iskusnih ptica grabljivica i znanju o vrsti koju treba da „izmesti“ iz određenog objekta sokolari aktivno deluju tamo gde je potrebno.

„Harris Hawk“ društvo sokolara iz Šapca osim ljubavi prema vladarima neba i viteškog lova spremno je i obučeno za ovakve zadatke. Biološka zaštita razlikuje se od tradicionalnog lova, te je sokole/jastrebove potrebno dodatno obučiti, a pokazalo se da je harisov jastreb najbolji. Šabački sokolar Semiz Rapkić ističe da ih često kontaktiraju iz velikih kompanija tražeći pomoć.

-Često nas ljudi zovu kada imaju problema sa pticama kao što je golub. Nanose im štetu kada se nasele u halama i magacinima. Mogu ozbiljno da ugroze proizvode - kaže Semiz napominjući da je biološka zaštita sve zastupljenija u Srbiji.

Treba napomenuti da ovaj vid aktivnosti ne nanosi štetu populaciji ptica koje treba „rasterati“ i da je višestruko koristan.



-Neke ptice mogu i različite vrste bolesti da prenesu, a upotreba različitih hemijskih preparata nije rešenje. Tada naši jastrebovi stupaju na scenu. Sa kolegom radim biološku zaštitu. Potrebno je neko vreme da se naše ptice adaptiraju na prostor i tada deluju tako što rasteruju neželjene. Kada vrana, svraka i golub vide da se u nekom objektu „nastanio“ jastreb ne žele tu da borave i signaliziraju drugim pticama da to nije mesto za njih - pojašnjava Rapkić.

Iako ova procedura laiku deluje jednostavno, ona to svakako nije, i ne preporučuje se da je primenjuju neobučeni. Uslovi u kojima sokolarska ptica deluje nisu kao u prirodi, te je iskustvo, uz znanje, presudno.

-Delujemo sa tri harisa dve nedelje na potrebnoj lokaciji. Moj Hari kao najiskusniji je vođa. Treba napomenuti da neiskusni sokolari ne treba da se upuštaju u ovu avanturu sve dok oni i ptice nisu u potpunosti spremni, obučeni za biološku zaštitu. Ovo nije pravilo samo za biološku zaštitu, već i lov - zaključio je Semiz.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa