30. septembar 2021.30. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Položeni venci kod spomen česme u Jarku

U čast sećanja na „K rvavi marš“

U Jarku u subotu položeni venci stradalima tokom „Krvavog marša“. Grad Šabac uložio sredstva za rekonstrukciju spomen česme. Tim povodom sa prostora bivše kasarne na Savi trčanje su započela 23 atletičara
Povodom obeležavanja 80. godišnjice sećanja na „Krvavi marš“ (1941.2021.) u Jarku su protekle subote položeni venci stradalima tokom „Krvavog marša“.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine Nemanja Pajić su tom prilikom odali počast i položili vence svim žrtvama Krvavog marša.

-Krvavi marš imao je veliki broj žrtava. Preko 120 sugrađana izgubilo je živote na putu dugačkom 23 kilometra do mesta Jarak. Meštani Jarka pokazali su veliku ljudskost, humanost prema svima onima koji su tu došli, omugućili su da im se dostavi hleb i voda. To je za mnoge značilo život.
Grad Šabac je uložio sredstva za rekonstrukciju spomen česme u Jarku.

-Nikada me smemo zaboraviti strahote kojima su bili izloženi građani Šapca, ali ni dobročinstvo koje su meštani Jarka pokazali prema našim sugrađanima. Iz svega ovog izvlačimo velike pouke i sećamo se i nikada ne zaboravljamo sve što se dešavalo u prošlosti – poručio je Aleksandar Pajić.
Tim povodom sa prostora bivše kasarne na Savi trčanje su započela 23 atletičara (po 1 kilometar) koje simbolizuje Krvavi marš i 23 kilometra razdaljine između Klenka i Jarka.

-Danas smo ovde kako bi odali počast i nastavili tradiciju. Nadamo se da će maraton Šabac-Jarak postati tradicija i da će što više ljudi prisustvovati obeležavanju ovog sećanja – rekao je Željko Todorović član atletskog kluba „Cer“.

Ovakav maraton poslednji put održan je pre više od 30 godina a više o tome rekao je Saša Todorović profesor fizičkog vaspitanja i atletski trener.

-Kao srednjoškolac, 1984. godine učestvovao sam u maratonu. Tada su sve škole organizovale štafetno trčanje i svaka škola imala je svoje učesnike. Želja nam je da ovo ponovo postane tradicija i da obeležavamo događaje koji čuvaju sećanje na naše pretke.
Ž.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa