30. septembar 2021.30. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Obeležavanje 80. godišnjice Krvavog marša

Sećanje na nemili događaj

„Nikada ne smemo da zaboravimo kako malo je dovoljno da bi ljudska zloba i nepromišljenost došla do izražaja. Ovakve stvari, nikada u istoriji, ne bi smele da se ponove. Ne samo u Šapcu, nego u bilo kom delu sveta. Treba da izvučemo pouku iz prošlosti kako bismo mogli da izgradimo bolju budućnost za sve“, istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić
Grad Šabac prigodnim programom obeležio je 80. godina od nemilog događaja kada su u septembru 1941. Šapčani internirani u improvizovani logor u Jarku kao deo kaznene ekspedicije nakon borbi ustanika i Nemaca. Svo muško stanovništvo (vojno sposobno) prinudno učestvovalo u maršu do Jarka, a ovaj događaj predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tokom Drugog svetskog rata u Šapcu.
Naredba generala Franca Bemea iz 23. septembra bila je veoma jasna:
24. septembra 341. Divizija ima na prepad da pokupi u Šapcu sve muškarce između 14 i 70 godina da ih prebaci u koncentracioni logor, koji će podići severno od reke Save.

Posle izdavanja naredbe stanovnici grada su putem dobošara obavešteni o onome što sledi. Naređeno je da se okupe i jave okupacionim vlastima, a kazna za neodazivanje bila je smrt. Okupljeni Šapčani odvedeni su na polje Mihajlovac, a potom naterani na marš do Jarka.

Foto: Glas Podrinja


Put od 23 kilometara, između Šapca i Jarka, zarobljeni prešli su za četiri časa tako da je skoro cela kolona, naročito začelje, prešlo ovaj put u trku. Nekoliko stotina ljudi je izgubilo život tokom marša. Pristigavši na lokaciju logora u Jarku. usledilo je višednevna tortura zatočenika. U improvizovanom logoru i nehumanim uslovima nekoliko bilo je smešteno nekoliko hiljada ljudi. Meštani sela Jarak izdejstvovali su odobrenje nemačke komande logora da zatočenima pruže određenu pomoć u vidu hrane, vode i tako spasili od smrti mnoge Šapčane. Na livadi, pod otvorenim nebom zatvorenici su čekali spas.

Nemci su pohapšene stanovnike vratili 30. septembra 1941. godine u Šabac, u novouspostavljeni koncentracioni logor. Broj nastradalih Šapčana u ovim danima brojao se u desetinama. Jedini koji može da posvedoči o događajima u Jarku je Miodrag Mile Gajić.

Izložba na Trgu šabačkih žrtava
Kako bi podsetili Šapčane na događaje od pre osam decenija, Trgu šabačkih žrtava otvorena je izložba “Krvavi marš 1941-2021”, autora Stevana Marinkovića.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić u svom obraćanju prisutnima na Trgu istakao da je postavka podsetnik za sve, motiv za oprost, ali ne i zaborav.

-Ovo je jedan od najpotresnijih datuma u istoriji grada kada je okupljeno muško stanovništvo starosti od 14 do 70 godine, njih oko 5.000 i prebačeno preko Starog mosta u Klenak, a potom i u Jarak. Oni koji nisu mogli da izdrže marš su lišeni života. Više od 120 žrtava je zabeleženo 26. septembra 1941. godine - rekao je gradonačelnik i dodao da nizom aktivnosti Grad podseća na stradanje Šapčana i da je kultura sećanja, poznavanje lokalne istorije ključ za buduće generacije u razumevanju prošlosti i građenju drugačije budućnosti.

Foto: Glas Podrinja


-Nikada ne smemo da zaboravimo kako malo je dovoljno da bi ljudska zloba i nepromišljenost došla do izražaja. Ovakve stvari, nikada u istoriji, ne bi smele da se ponove. Ne samo u Šapcu, nego u bilo kom delu sveta. Treba da izvučemo pouku iz prošlosti kako bismo mogli da izgradimo bolju budućnost za sve.

Autor postavke Stevan Marinković ističe da je priprema izložbe bila veoma izazovna, ali da je ujedno nastavak obimnog petnaestogodišnjeg istraživanja.

-Nadam se da će obeležavanje godišnjice uticati da se više bavimo kulturom sećanja kako bi bila zastupljenija u obrazovnim i kulturnim ustanovama. Potrebno nam je više izložbi sa tematikom lokalne istorije - rekao je Marinković pojasnivši da je postavka na Trgu koncipirana hronološki kako bi posmatrač mogao da kroz fotografije i prateći tekst sazna više o Krvavom maršu, a potom i stradanju Jevreja u Šapcu.

Pomen žrtvama Krvavog marša
U okviru obeležavanja godišnjice u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla održan je pomen žrtvama koje su stradale tokom odmazde Nemaca nad stanovništvom Šapca.

Lokalna istorija za nezaborav
Organizovan je javni čas posvećen Obeležavanju 80. godišnjice Krvavog marša u sali Kulturnog centra i putem e-aplikacije, kao i stručni skup za profesore istorije, pod nazivom ,,Koliko poznajemo lokalnu istoriju u pomenutoj ustanovi kulture.

-Šabac ima bogatu istoriju i nadamo se da ćemo kroz saradnju relevantnih institucija uspeti da prošlost približimo učenicima osnovnih i srednjih škola -naglasio je Bojan Damnjanović član Gradskog veća za obrazovanje.

Projekcijom dokumentarnog filma ,,Krvavi marš“, autora Stevana Marinkovića u Šabačkom pozorišta zatvoreno je ovogodišnje obeležavanje godišnjice Krvavog marša.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa