30. septembar 2021.30. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

ODRŽAN 12.FESTIVAL ZIMNICE U KOCELjEVI

Ukusi i mirisi iz bakine kuhinje

Prema rečima organizatora, učestvovalo je oko 200 izlagača od kojih su dve trećine bili prerađivači voća i povrća. Uprkos nešto manjem broju prodavaca, ponuda na štandovima bila je bogata. Od svežeg voća i povrća, začina i mesnih prerađevina, preko sireva i meda, sirupa, rakija i likera do ajvara, krastavčića, džemova i slatka
Kažu da je hrana 21.veka- hrana za oči. Vredne domaćice i domaćini uspeli su da zadovolje sve ukusu. U teglicama i flašama, u prerađevinama izloženim na sajamskim tezgama, doneli su ukus tradicije i miris prošlosti. Sve je to brižljivo upakovano i aranžirano, neretko kombinovano na pomalo neuobičajen način. Inovativno i savremeno, a opet začinjeno starim začinima, pripremano po recepturama iz bakine kuhinje.

Baš takav je i Festival zimnice u Koceljevi, manifestacija koja je proteklog vikenda u ovoj varoši, nakon prošlogodišnje pauze, održana 12. put.



Prema rečima organizatora, učestvovalo je oko 200 izlagača od kojih su dve trećine bili prerađivači voća i povrća. Uprkos nešto manjem broju prodavaca, ponuda na štandovima bila je bogata. Od svežeg voća i povrća, začina i mesnih prerađevina, preko sireva i meda, sirupa, rakija i likera do ajvara, krastavčića, džemova i slatka...

Ni nešto manji broj posetilaca u odnosu na prethodne sajmove nije umanjio utisak, a ni pazar. To je potvrdila i devetnaestogodišnja Marija Jerković koja je prodavala rakije i likere svoga dede, Borisava Boke Miloševića iz Koceljeve.

–U našoj ponudi, pre svega, imamo dedin brend pod nazivom “Tamnavski dukat”. To je ime za šljivovicu. Osim toga, deka proizvodi i dosta likera od šumskih jagoda, maline, klekovaču, orahovaču, imamo i dunjevaču, kajsijevaču i veoma smo popularni u Koceljevi i van nje- kaže Marija i napominje da je osim sadržaja veoma važno i pakovanje.

Foto: Glas Podrinja


–Ambalaže su bitne a za neke kupce i presudne u kupovini. Dešava se da nas posete ljudi koji nemaju nameru da pazare, ali ih privuče pakovanje pa kupe određeni proizvod da ga probaju ili uzmu neko manje pakovanje za suvenir. Cene su pristupačne jer je litar šljivovice 600 dinara, likeri su po 700, a neke manje ambalaže mogu se pronaći za manje novca, od 150-300 dinara- ističe ova devojka i kroz osmeh dodaje da još uvek nije sigurna koliki joj procenat od prodaje pripada ali da veruje da će deka, kao i uvek, biti pravedan.

Prvi put među izlagačima na Festivalu zimnice i poljoprivredno gazdinstvo “Jović” iz Koceljeve. U svojoj ponudi imali su pčelinje proizvode, a u svet pčelarstva “uplovili” su pre tri godine. Na tezgama ovog proizvođača razne vrste meda poput bagremovog, suncokretovog, livadskog. Takođe i neizbežna medovača ali i med sa saćem, sa suvim voćem i orasima. Vremenske prilike pčelarima nisu išle na ruku pa deficit meda u našoj zemlji diktira cenu.

–Bagrem je hiljadu dinara dok su suncokret i livada po 800. Medovača od pola litre je 600, tegla meda sa saćem je 1,2 hiljade dinara. Teglice sa orasima i suvim voćem su 550- otkriva Mihailo Jović i dodaje da su zadovoljni potražnjom.

Od prve manifestacije do danas svoje proizvode izlaže domaćinstvo “Mijailović” iz Kamenice, ovogodišnji dobitnik sajamske nagrade za najbolji ajvar. Domaćica Vidosava otkriva da nema nikakve posebne tajne u pripremanju ovog srpskog delikatesa osim kvalitetne sirovine.

– Tajna je u dobroj paprici, onoj koju gajim u svojoj bašti, ne prskana. Svi ostali sastojci su manje-više poznati i uobičajeni. Koliko je teško spremiti ajvar znaju oni koji to rade. Potrebno nam je po dva dana rada za 20 tegli- priča Vidosava koja je u svom domaćinstvu, uz pomoć snahe i sina, ove godine preradila na tone voća i povrća i pripremila do dve hiljade tegli sa različitim sadržajem.

Lokalni proizvođači ističu da im Festival zimnice veoma znači jer omogućava neposredan kontakt sa kupcima iz raznih krajeva naše zemlje ali i regiona. To je i prilika da međusobno razmene recepte i nauče nešto novo, usavrše svoje proizvode i poboljšaju ponudu, što, napominju, ide na ruku svima, i izlagačima i posetiocima.

NAGRADE ZA NAJBOLjE
Svake godine u okviru Festivala zimnice organizator nagrađuje najbolje pripremljene proizvode u nekoliko kategorija. Interesovanje proizvođača za ovaj segment sajma je veliko, pa žiriju nije lako da uradi svoj deo posla. Prilikom proglašenja pobednika član Organizacionog odbora Vladimir Matić najpre je, držeći teglu marmelade nekadašnjeg koceljevačkog giganta, evocirao uspomene na fabriku “Voćar” Koceljeva, ističući da je ona začetnik svega onoga što se kroz ovaj festival radi u tamnavskom kraju.

–Što se tiče ovogodišnjih učesnika sajma, zaista imamo mnogo kvalitetnih proizvođača. Naravno, svake godine ima nekoga ko je u određenoj kategoriji za nijansu bolji i ko je spremio nešto bolji ajvar, džem ili voćni sirup od drugog- poručio je Matić.

U konkurenciji proizvođača ajvara prvo mesto pripalo je Vidosavi Mijailović iz Kamenice, drugoplasirana je bila Jelena Momirović iz Svileuve, dok je treću poziciju zauzela Spomenka Dabetić iz Valjeva. Džem od kruške domaćinstvu “Ivanović” iz Skupljena doneo je treću poziciju. Drugoplasirana je bila Nevenka Pakljanac iz Šapca koja je pripremila džem od jagode, dok je marmelada od šipurka porodici “Grujičić” iz Šapca konačno donela pobedničku poziciju.

U kategoriji voćni sirup najbolja je bila Jasenka Munić iz Valjeva. Drugo mesto zauzela je Vesna Ranković iz Koceljeve dok se na trećem mestu našla Biljana Vulović iz Svileuve.

Foto: Glas Podrinja


Jedno od priznanja koje se dodeljuje na sajmu u Koceljevi jeste i ono za najkreativniju teglicu koja je ove godine pripala domaćinstvu Mitrović iz Koceljeve. Domaćica Slavica je sa svojim suprugom u Zapadnu Srbiju donela ukus mediterana.

–Reč je o teglici somborki punjenoj grčkom fetom, u ekstradevičanskom maslinovom ulju, sa mešavinom mediteranskih začina. To je proizvod sa kojim mi već nekoliko godina nastupamo na festivalu. Proizvod je odlično prihvaćen od strane kupaca zato što je jedinstven. Receptura je porodična, suprugova i moja. Tri godine smo pokušavali da osmislimo recept, kvarilo se, valja, ne valja i na kraju smo konačno uspeli da pronađemo pravu recepturu i meru i ovako pripremljen traje šest meseci- otkriva Slavica koja je za ovu priliku pripremila oko sto tegli nagrađenog proizvoda.

MINISTARSKA OBRADOVIĆ GOŠĆA SAJMA ZIMNICE
Festival u Koceljevi u petak je otvorio predsednik opštine Dušan Ilinčić. Okupljenima se drugog dana manifestacije obratio narodni poslanik u republičkom parlamentu i predsednik SO-e Koceljeva Veroljub Matić koji je izjavio da ovaj festival ima dušu, te da ga u ovom kraju doživljavaju kao porodičnu manifestaciju što je izdvaja u odnosu na ostale.

–Funkcionišemo svi kao da se znamo dugi niz godina i mislim da je to nešto što moramo da čuvamo i pazimo, a to najviše zavisi od nas samih- poručio je Matić i poželeo izlagačima dobar pazar, gostima da se snabdeju najboljom zimnicom u Srbiji, a svim posetiocima da se lepo provedu i da iz ove varoši ponesu lepe uspomene.

On je tom prilikom saopštio da je ranije najavljivana investicija izgradnje elektrane na bio gas od sedam megavata u Svileuvi počela, podsetio na rekonstrukciju i izgradnju vrtića koja je u toku i najavio buduće projekte, poput izgradnje tržnice i uređenja parka i platoa ispred Doma kulture u Koceljevi.

O impresijama na Festivalu zimnice govorila je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović koja je bila gošća koceljevačke opštine.

–Ja se borim za više žena u aktivnom društvu, u politici, za rodnu ravnopravnost, ali ja sam za onu praktičnu rodnu ravnopravnost. Ne na papiru. Ovo, ovako, da dame sede i meze, a muškarci kuvaju pored kotlića i to odlično funkcioniše. Ali su zajedno. Ali su nasmejani. Tu su deca, komšije, familija, prijatelji. To je to što nam treba u Srbiji, zajedništva, podrške, zagrljaja i osmeha- poručila je ministarka Obradović okupljenim građanima i saopštila da je povod njene posete Koceljevi projekti koji će se raditi u narednom periodu.

–Uskoro će početi radovi na rekonstrukciji i izgradnji parka. Tu će biti fontana, posebna igrališta za decu sa opremljenim mobilijarom koji je za decu različitog uzrasta. Opredelili smo 16 miliona dinara a opštinska uprava 18. Suština je u tome da radimo zajedno. Da mi čujemo šta je to što su potrebe Koceljeve, da pomognemo koliko može finansijski, ali na prvom mestu ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je roditeljska kuća. Imate ideju, imate potrebu, obratite se da zajedno sprovedemo to do kraja. Mi nismo ministarstvo koje ima velike budžete za finansiranje različitih projekata širom Srbije, ali smo baš ta roditeljska kuća koja može da vas poveže sa institucijama koje će vam pomoći da svoje projekte privedete kraju. Suština je u jednom, da unapredimo uslove života u našim sredinama i za građane i za privredu. Imamo jedan slogan u ministarstvu. Kažemo:” Uprava po meri svih nas”, a ovde, u Koceljevi baš to možemo reći, da je lokalna samouprava po meri meštana Koceljeve- poručila je Obradović.

Foto: Glas Podrinja


Ona je obišla i sadašnju zelenu pijacu, lokaciju gde će biti izgrađen moderan objekat.

–On ne samo da će imati pokriven zeleni deo pijace gde će biti izloženo na sasvim modernim i funkcionalnim tezgama voće i povrće, nego će tu biti i onaj drugi deo koji je tržnica i koji ima izuzetno modernu opremu poput video nadzora i drugih smart sistema. Zbog toga smo išli toliko u detalje, i naravno solarna elektrana koja će se nalaziti na gornjem spratu ove pijace. Toliko smo išli u detalje jer, 2019.godine, kada je aplicirano za ovaj projekat govorili smo o nešto više od 50 miliona dinara. Ali, razgovarajući o potrebama Koceljeve i imajući u vidu i ovaj sajam zimnice, zaista je neophodno da ovde bude moderna pijaca i da ona podstakne neke nove uslove i neke nove poslove, nove privatnike u ovom kraju i zbog toga smo sada stigli na cifru od 150 miliona dinara. Opštinska uprava je bila vrlo detaljna i posvećena oko pripreme dokumentacije, zajedno sa nama u ministarstvu i očekujem da se do kraja godine uđe u radove- najavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave koja je obećala da će se svake godine vraćati u Koceljevu, na Festival zimnice i dodala da nema srećne Srbije bez srećne porodice.

Zato je pozvala građane da iskoriste subvencije koje država daje gazdinstvima i domaćinstvima koja se vode na mlađim ženama do 40 godina, tako što će njihove ćerke, sestre, snajke ili supruge postati nosioci.

–Ali, ne samo zbog sredstava koje država izdvaja, već će se žena osećati važnijom i korisnijom u svom gazdinstvu. Sve što smo danas videli na tezgama u Koceljevi treba da se nađe u trgovinskim lancima širom Srbije. To možete samo ako ste organizovani i okupljeni u grupe proizvođača. To možete da uradite i na tome ćemo raditi zajedno u Koceljevi- najavila je Obradović.

“POČETNICI” POKAZALI KAKO SE SPREMA GULAŠ
Sadržaj koji već godinama privlači veliku pažnju posetilaca jeste takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša. Prošle subote okupilo se gotovo 200 ekipa u želji da ukrste varjače i pokažu svoje gastronomske veštine, ali da se prevashodno druže i zabave, provedu prijatan dan sa svojim porodicama i prijateljima, da probaju dobru hranu, pazare kvalitetnu zimnicu i kući odu prepuni utisaka i punih stomaka.

Zbog svega toga redovan gost Festivala zimnice i učesnik u kotlićima je i Goran Milovanović iz Šapca. Sa prijateljima i rođacima, okupljenima u ekipi “Čivijaš i družina”, rado dolazi u Koceljevu.

-Cilj našeg učestvovanja je da se družimo, da podržimo manifestaciju, da podržimo Koceljevu, ovu malu ali lepu varošicu. Ovde se zaista osećamo prijatno, svi su prijateljski nastrojeni.
Manifestacija je odlična i žao mi je što je izostala prošle godine i što je ove godine nešto manje ljudi zbog korone, ali to ne umanjuje doživljaj i takmičarski duh. Volimo da se takmičimo, ali prvenstveno da se družimo, da se okupimo u jednoj opuštenoj atmosferi, da se vidimo u ova teška vremena i uživamo zajedno- izjavio je glavni kuvar u ovoj ekipi.

Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka imao je pred sobom više nego težak zadatak. Ipak, Milorad Aćimović, Jordan Nastanović i Mladen Perišić, članovi svetskih asocijacija kuvara, morali su da odluče i u konkurenciji 194 kotlića proglase najbolje.

Trećeplasirani su bili gastronomi koji su predstavljali ekipu Poljoprivrednog gazdinstva “Živković” iz Družetića, na drugom mestu našli su se članovi MK “Batana” iz Šapca, dok su najbolji gulaš na 12. Festivalu zimnice u Koceljevi pripremili njihovi sugrađani, “Početnici” iz Šapca.
V.Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa