30. septembar 2021.30. sep 2021.
dr željka ninković, dr dejan pavlović i dr slavica đurić

dr željka ninković, dr dejan pavlović i dr slavica đurić

OKTOBAR MESEC BORBE PROTIV KARCINOMA DOJKE

“Daj pedalu raku” u nedelju

Na nivou grada akciju će sprovesti, pored Gradske uprave Zavod za javno zdravlje Šabac, Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić”, Opšta bolnica “Dr Laza K. Lazarević” i Evropski centar za ekologiju. Evropski centar za ekologiju svoju ovogodišnju biciklijadu realizuje u sklopu ove manifestacije
Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke. Tim povodom, 3. oktobra u Šapcu će se održati manifestacija “Daj pedalu raku”. Manifestacija će imati dva dela: vožnju biciklima od Trga šabačkih žrtava do Šabačke šljunkare, kao i zdravstvene štandove gde će građani moći da provere svoje zdravlje i dobiju zdravstvene savete.

Manifestacija se održava na inicijativu Udruženja “Milica” iz Vrnjačke Banje. Na nivou grada akciju će sprovesti, pored Gradske uprave Zavod za javno zdravlje Šabac, Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić”, Opšta bolnica “Dr Laza K. Lazarević” i Evropski centar za ekologiju. Udruženju Milica pomaže i kompanija “Avon” koja im donira prihode od prodatih proizvoda.

-Udruženje građana “Milica” uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije, mreže zdravstvenih ustanova i drugih udruženja građana, realizuje kamanju “Daj pedalu raku”, u okviru kampanje “Oktobar mesec borbe protiv raka”. Kampanja ima dva osnovna cilja, prvi je da pomogne svim ženama koje su obolele od raka dojke, ali istovremeno i da motiviše žene da svaki dan vode računa o sopstvenom zdravlju i da svakog meseca vrše samopregled dojki. Sa druge strane, kampanja ima za cilj da podstakne sve one koji učestvuju u donošenju odluka i predstavnike vlasti da učestvuju u dijalogu sa ženama koje čine ovo udruženje i da reše sva osnovna pitanja koja se tiču ove bolesti: rane dijagnostike, puta onkoloških pacijenata i uvođenju inovativne terapije. Ove godine i naša lokalna samouprava učestvuje u ovoj manifestaciji, koja pored nacionalnog ima i regionalni karakter. Točkovi bicikala zavrteće se u 30 gradova Srbije i to će biti simbolična podrška svim ženama koje su obolele od ove bolesti, navela je Željka Ninković iz Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Svoj zdravstveni štand na Trgu će imati i Opšta bolnica. Sve sugrađanke su pozvane da ih posete i informišu se o načinu pregleda, zakazivanja i drugim nedoumicama u vezi karcinoma dojke.

-Znamo koliko je ovo ozbiljno oboljenje i treba upozoravati i podsećati svih 365 dana u godini na ovaj problem. Akcija je jako korisna, baš zbog toga što skreće pažnju ženama, najpre na značaj primarne prevencije, odnosno samopregleda. Žene treba da rade pregled svojih dojki jednom mesečno. Ukoliko primete bilo šta sumnjivo treba da se jave svom lekaru, a zatim da se upute kod specijaliste na dodatnu dijagnostiku. Rak dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, istakla je dr Slavica Đurić iz Opšte bolnice.

Evropski centar za ekologiju svoju ovogodišnju biciklijadu realizuje u sklopu ove manifestacije. Očekuju da se okupi između 150 i 200 učesnika.

-Veoma je važno priču oko raka dojke povezati sa aktuelnom siutacijom pandemija virusa Kovid 19. Zbog toga naglašavam da sve žene koje se trenutno leče od raka dojke treba da se vakcinišu, jer će to sprečiti pogoršanje njihovog zdravlja i omogućiti da se kvalitetnije leče od svoje osnovne bolesti. Akcija podrazumeva i promociju zdravih stilova života, jer je to put ka dobrom opštem zdravlju. Naš cilj je da građane pozovemo da se cele godine bave sportom, vode računa šta jedu. Akcija ima višeznačnu poruku i izuzetno sam ponosan što je ove godine i GU stala iza ove akcije i pomaže da se ona realizuje, rekao je dr Dejan Pavlović iz Evropskog centra za ekologiju.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa