7. oktobar 2021.7. okt 2021.
Suzbijanje korova u malinjacima
REČ STRUČNjAKA

Suzbijanje korova u malinjacima

Agrotehnike mere podrazumevaju međurednu obradu u više navrata tokom vegetacije. Kod hemijskih mera suzbijanja možemo koristiti selektivne i neselektivne herbicide
Korovi u uevima i zasadima koriste vodu i hranljivih elemenata koje su potrebne za razvoj gajene kulture. Utiču i na povećanje transpiraciju, što povećava relativnu vlažnost vazduha i povoljno utiče na razvoj pojedinih bolesti u toku vegetacije. Ovo nam govori da je sa ekonomske tačke gledišta suzbijanje korova je bitan način smanjenja pojedinih troškova u poboljšanje uslova gajenja u voćnim zasadima. Ovim se nameće značaj redovnog suzbijanja korova u malinjacima. Korove u malinjaku uspešno suzbijamo agrotehničkim i hemijskim merama.

Agrotehnike mere podrazumevaju međurednu obradu u više navrata tokom vegetacije. Kod hemijskih mera suzbijanja možemo koristiti selektivne i neselektivne herbicide. To zavisi od vrste korova prisutnih u malinjaku kao i od količine zakorovljenosti. Posebno kod primene neselektivnih herbicida treba obratiti posebnu pažnju na negativne efekte zanošenja pesticida. To može prouzrokovati pojavu fitotoksičnosti i sušenja maline. Zato ova prskanja treba izvesti po izuzetno mirnom vremenu, veoma pažljivo.

Hemijsko tretiranje se može vršiti i u rano proleće pre kretanja vegetacije. Ti herbicidi nepovoljno deluju na klijanje i nicanje korova. Prestavnik ove grupe je Stomp aqua. Stomp aqua je registrovan i koristi se u zasadima maline pre kretanja vegetacije. Preporučena količina primene je 3l/ha, po celoj površini malinjaka. Suzbija uglavnom jednogodišnje i neke višegodišnje korova. Koristi se na obrađenom i poravnatom zemljištu, nakon unosa đubriva i obrade zemljišta.

Od kontaktnih neselektivnih herbicida koriste se preparati na bazi glufosinat amonijum (Basta, Sirius, Dinamit) i dikvat dibromid(Diqua top, Dessiach). Korišćenje ovih preparata se popularno naziva i „ hemijsko košenje“, jer kontaktno deluju tako što sprže nadzemnu masu korova. Koriste se u količinama 3-4 l/ha tretirane površine. Deluju neselektivno i na jednogodišnje i višegodišnje korove. Efekat delovanja je vidljiv već posle 2-3 dana. Primenjuju se po suvom i tihom vremenu.

Tretiranje kontaktnim herbicidima se preporučuje najviše 1 puta tokom godine. Obično se počinje sa primenom herbicida kada su korovi visine 15-20 cm visine. Veliki broj proizvođača ih istovremeno koristi i za uništavanje prve serije mladih izdanaka. Nedostatak u primeni ovih herbicida je relativno brza obnova korovskih biljaka, kao i oštećenja malina ako dođe u dodir sa zelenim delovima.

Za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i višegodišnjih uskolisnih korova (npr.pirevina, zubača...) koriste se selektivni herbicidi. Iz ove grupe našli su primenu Fusilade forte 1,5- 1,8 l/ha,Focus ultra 1-3 l/ha,Gallant super 1-1,5l/ha, Kletox 0,8-2,0l/ha tretirane površine. Ne oštećuju malinu. Primenjuje se po suvom vremenu.

Totalni neselektivni herbicidi primenjuju se uglavnom za pripremu parcele pre sadnje maline, da bi očistili parcelu od rizomskih višegodišnjih korova. Translokaciono prodiru u sve biljne organe i izazivaju sušenje biljke. Efekat tretiranja je vidljiv tek nakon 10-14 dana, a potpuno sušenje korova nakon 20-25 dana. Primena u zasadima maline u vegetaciji se preporučuje samo u izuzetnim situacijama i uz veliki oprez. Tretiranje izvoditi po suvom i tihom vremenu, uz korišćenje štitnika da ne bi zahvatili gajenu biljku. Najpoznatiji preparati iz ove grupe: Glifol, Glifosav, Clinic....Aktivna materija je glifosat i primenjuje se 4-8 l/ha tretirane površine. U korovskoj flori malinjaka na početku vegetacije dominiraju sledeće korovske vrste mišjakinja (Stellaria media), mrtva kopriva (Lamium purpureum) i višegodišnji korovi u zelje (Rumex sp.). Za uništavanje mestimičnih oaza zelja u međuredu mogu se koristiti totalni herbicidi ili preparati na bazi 2,4-D (Monosan herbi, Moto....), ali samo rano u proleće pre pojave mladih izdanak u međuredu. Velike površine malinjaka koje obrađuje porodično gazdinstvo nameće potrebu veće primene herbicida nego ranije. Najčešće greške se prave u doziranju herbicida i količini vode potrebne za njihovu primenu. Da bi izbegli negativne efekte i sušenje zasada, poljoprivrednim proizvođačima savetujemo oprez i konsultaciju sa stručnim licima.
Dipl.ing Slobodan Gošić PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa