7. oktobar 2021.7. okt 2021.
Melodija oktobarskih večeri
XXI Internacionalni šabački Blues&Jazz festival

Melodija oktobarskih večeri

Muzika je lično iskustvo, misao umetnika, mudrost stvaraoca. Ukoliko ne živiš svoju muziku, nećeš je ni stvoriti.
Uče vas da postoje granice između muzika, ali u umetnosti nema granica (Čarli Parker)
Dvadeset i prvi vek još je mlad, ali je već „preturio“ dve decenije i jedno leto, koje su ostavile egzistencijalni trag. U petinu vremski predodređenog života stali su veličanstveni trenuci, prirodne, ljudske katastrofe, smestile su se pobede, porazi, pitanja koja nisu dobila odgovor, čuda u dinamičnoj svakodnevici. Ono što je započelo život sa novim vekom suočavalo se sa ispitom trajanja, a malo je surovih ispitivača kao što su godine u eri kada je promena jedina konstanta.

Kada je nošen entuzijazmom muzičara i večnih hedonista melodije nastao Internacionalni bluz i džez festival, izgrađen na temeljima Jazz summit i “Lonesome Blues Fest”, svoju misiju suočio je sa odjecima sadašnjosti i okruženja kojem pripada. Cilj je bio promovisati muziku koja nije izbor većine, afirmisati umetnost gde je konzument manjina, biti istrajan, odan ideji u vremenu kada, ne samo kod nas, nego i u svetu, vladaju drugačiji muzički trendovi. Vredelo je!

Festival je imao sopstvenu evoluciju, kroz lokaciju, period priređivanja, trajanje, no večno odan suštini zbog koje je osmišljen, uporan da uz prijatelje i pokrovitelje traje. Postojanje je dokaz vrednosti, a već dugo melanholična jesen neodvojiva je od melodije šabačkih oktobarskih večeri. Zvuk dopire iz velike sale Pozorišta, primajući istovremeno u duše slušalaca dašak svežine bojama najbogatijeg godišnjeg doba. Prožimaju se pojedinac, život, događaj, umetnost, improvizacija, večnost i tren, bar u dve večeri desetog meseca.

Oktobrom već hodimo, prilazimo magičnoj sredini, jedinstvenim i drugačijim petku i suboti, danima 21. šabačkog Internacionalnog bluz i džez festivala. Dani magije ove jeseni su 15. i 16. oktobar.

Jova Maljoković i Balkan salsa bend (petak, 20:30)
Džez je jedina muzika gde ista nota može da bude svirana svaki put, na isti način, a da zvuči drugačije
(Ornet Kolman)

Ime Jove Maljokovića i Balkan salsa benda često je na najavnim posterima Šabačkog internacionalnog Blues&Jazz festivala. Između ovog umetnika i ljudi iz organizacije postoje spone koje nemaju epitet u svom bogatstvu jezika, njih svaka postojeća deskripcija prevazilazi, njih spajaju niti umetnosti, doba, vremena, borbe za svaki mali trijumf estetskog u borbi sa kičastom sadašnjicom. U pozivu za nastup ne postoji pitanje, već datum i vreme, potvrdan odgovor se podrazumeva.

Džez kao i druge istinske umetnosti u sebi nosi jedinstvenu kreaciju, jak pečat neponovljivog i jedinstvenog trenutka u kome su se milijarde detalja posložile na baš takav način, sada i nikada pre, nikada posle. Odraz trena se useče u kompoziciju kao nevidljiva nit koja menja unutrašnje strukture. Svako do čijeg uha stigne makar jedna nota razumeće je onako kako duša filtrira, spojiće sa nečim ličnim i na koncu nema, kod vrhunskih muzičara, istog, već viđenog koncerta. U decenijama stvaralaštva ovog džez gospodina stale su stotine autorskih kompozicija i hiljade izvedbi uzora širom sveta, svaki novi nastup je uvek bivao unikatni trenutak, izraz trenutnog raspoloženja, večernje oktobarske inspiracije, atmosfere akustučne sale i svim tim ispisane improvizacije. Jova i prateći bend su učinili da džez, muzika drugog kontineta i tradicionalni zvuci Balkana postanu kompatiblni kao da su stasavali zajedno od utemeljivača, kao da među njima ne stoji okean, prostranstvo vremena, daljine, kulturne osobenosti.

Petting blues band (petak, 22:00)
Ukoliko ne poznaješ bluz nema poente da uzmeš gitaru i sviraš rokenrol ili bilo koji drugi vid popularne muzike (Kit Ričards)

U kreativnom razvoju Petting blues band započetom krajem pretprošle decenije skriven je stari-dobri, starijim muzičkim sladokuscima, večno drag put gde su između prve probe i autorskog albuma prvenca stoje godine dokazivanja u različitim prostorima, pred diferenciranom, a opet sofisticiranom publikom. „Skidajući“ druge, najveće, osećajući neizgovorene potrebe publike gradili su svoj imidž, prepoznatljiv zvuk, četiri godine kasnije pretvoren u autorski album. Novi momci iz Novog Sada ubrzo su postali „opasan“ bend poželjan na programima najvećih džez festivala, od Beograda, preko Novog Sada, Valjeva, Šapca do čuvenog Nišvila i grupa koja će nastupom najaviti i velikane poput „Riblje čorbe“ ili „YU grupe“. U snimcima nastupa Petting blues band su bluz, džez standardi, rokenrol na jedinstven način, a ko svoj ukus pronalazi u rok klasicima treba da zna da govorimo o muzičarima koji su na početku nastupali kao tribute bend Džimi Hendriksa i grupe Cream, gde je svoj put umetničke večnosti startovao Erik Klepton.

Oktobarski petak će lagano koračati u oproštajne sate, od modrog svoda će se lagano, stidljivo spuštati blaga izmaglica, zvuci jesenje prirode će tonuti u san ostavljajući koloritne kulise tradicionalno ukrašene ličnim doživljajem protkanim muzikom. Pravci kretanja posetilaca će se razdvajati već kod izlaza, ali priče i ritmovi preostali od večeri će ih još dugo spajati. Uslediće subota uz Eject jazz band i Cotton pickers. O njima više u narednom broju.

Organizator 21. Internacionalnog Blues&Jazz festivala je Blues&Jazz udruženje Šabac u saradnji sa Šabačkim pozorištem, a uz pomoć brojnih prijatelja Festivala. Pokrovitelj je Grad Šabac, a medijski sponzori RTV Šabac i Glas Podrinja.
D. Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa