7. oktobar 2021.7. okt 2021.
Nikola Šorak

Nikola Šorak

Zlatna medalja na takmičenju „Gastro kup Srbije“

Kuvanje je ono što volim

Pokazao svoje kulinarske veštine osvojivši zlatnu medalju u kategoriji „Jelo od piletine“. Takmičenje internacionalnog karaktera. Nije bitna pobeda već iskustvo. Pravi način za sticanje samopouzdanja
Retka su deca koja, dok su mala, ne žele da budu u kuhinji i „pomognu“ u kuvanju. Ukoliko predrasude stavimo po strani – kuvanje je ravnomerno raspodeljeno između muškaraca i žena, kao stvar talenta ali i ljubavi prema istom. U današnje vreme, kada vidimo mladog muškarca koji voli da kuva i teži da napreduje, uglavom pomislimo kako drži do sebe. Međutim, da u našem gradu postoje momci koji se odlučuju na profesionalno bavljenje kulinarstvom, a pritom su uspešni u tome, dokazuje nam Nikola Šorak, mladi dvadesetogodišnjak.

Završio je srednju Ekonomsku školu „Stana Milanović“. Da je posvećenost kuvarstvu ali i želja za napredovanjem ono što vodi ovog momka na putu ka ostvarenju svojih ciljeva govori nam i činjenica da je sredoškolsko obrazovanje završio kao đak generacije.

Po završetku srednje škole, nastavlja školovanje kao student studijskog programa Gastronomija, Odsek za medicinske i poslovno-tehnološke studije. Član je Kulinarske Asocijacije Srbije.

Po završetku srednje škole, nastavlja školovanje kao student studijskog programa Gastronomija, Odsek za medicinske i poslovno-tehnološke studije. Član je Kulinarske Asocijacije Srbije


Na takmičenju profesionalnih kuvara „Gastro kup Srbije“ održanom po peti put, 18. i 19. septembra u Novom Sadu, u sklopu Poljoprivrednog sajma, Nikola je još jednom pokazao svoje kulinarske veštine osvojivši zlatnu medalju u kategoriji „Jelo od piletine“. Spremao je roladu od piletine u slanini sa musom od pistaća i feta sirom na pireu od šargarepe, sa pečurkama, salsom i sosom od belog vina. Konkurencija je bila velika, takmičenje je bilo internacionalnog karaktera na kom su učešće uzeli takmičari iz susednih zemalja. Nikola je bio jedini učesnik iz Šapca, ali i prvi ikada predstavnik našeg grada na ovom takmičenju.

-Imao sam pozitivnu tremu. Jedva sam čekao da počne kuvanje, jer to je ono što volim. Medalja mi nije bila bitna, želeo sam samo da budem deo toga, da se družim sa ljudima istih interesovanja i da ponesem lepe uspomene i prijateljstva.

Na takmičenju mu nije bila bitna pobeda, već iskustvo koje je poneo sa njega.

-Ovo je pravi način za sticanje samopouzdanja. Naravno, značajna su i poznanstva sa sudijama, kao i vrhunskim kuvarima od kojih se, nakon takmičenja, uvek dobijaju saveti, što je najvažnije. Ukazuju na greške, što je jako bitno i korisno za dalje usavršavanje. Kritike su mi dodatni podsticaj da radim na sebi.

O TAKMIČENjU
Međunarodna manifestacija „Gastro kup Srbija“ je takmičenje profesionalnih kuvara. Održava se po peti put, ovog puta u sklopu Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Cilj ovog šampionata je da okupi što veći broj profesionalnih kuvara iz Srbije, zemalja regiona ali i iz Erope i sveta, radi razmene iskustava, implementacije novih trendova i savremenih tehnika rada u oblasti kulinarstva.




Kako bi pokazao svoje znanje, za takmičenje se pripremao sam, uz pomoć profesora iz Novog Sada Nikole Vuksanovića, koji mu je dao savete kako da se poboljša, što mu je bilo od izuzetnog značaja.
Sa nama je podelio svoju priču i način na koji je zavoleo kuvanje.

-Često se kaže da su kuvari svoje početke imali uz mame i bake, pomagajući im u kuhinji. Moj početak nije takav, ali s obzirom na to da mi je baka bila kuvarica uvek sam znao šta je dobra i ukusna hrana. Kada je došao trenutak da upišem srednju školu, odlučio sam se za smer „kuvar“ kako bi i sam bio vešt u sremanju dobre hrane.

Kada se nađe sam u kuhinji, kako kaže, najviše voli da sprema moderna jela, poput rižota, koje mu je omiljeno jelo. Pored toga, voli da isprobava različite kuhinje i recepte.

Iako postoje priče da kuvari izbegavaju da pripremaju hranu u svom domaćinstvu, Nikola tvrdi da to kod njega nije slučaj i da uvek vrlo rado priprema jela za svoje društvo i porodicu.

Ističe da bi želeo da uzme učešće i na takmičenju „Biser mora“ koje bi trebalo da se održi u prvoj polovini sledeće godine ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala. Reč je o najvećem takmičenju kuvara na Balkanu. Učestvuje preko 15 zemalja i podržano je od Svetske kulinarske federacije. Sudija je čuveni kuvar Stevo Karapandža.

Nakon završetka više škole, plan mu je da upiše Master studije. Kao i svakog kuvara koji želi da uspe u ovom poslu, i njegov san je da radi u restoranima sa čuvenom „Mišelin“ zvezdicom koja je svojevrstan kulinarski „oskar“, odnosno najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu.
Ž.P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa