7. oktobar 2021.7. okt 2021.
Divan je Bog  u svetima svojim
MOŠTI SVETOG NEKTARIJA EGINSKOG OD PONEDELjKA DO NEDELjE U HRAMU SVETOG OCA NIKOLAJA U KLENKU

Divan je Bog u svetima svojim

Bog, koji je „divan u svetima svojim“, pohodi narod svoj. U ponedeljak, 17. oktobra, velika radost stiže u Klenak, mošti Svetog Nektarija Eginskog. Ovom novovekovnom svetitelju pripisuje se više od 2.000 čuda, mada je čuda nemoguće izbrojati. Moleći se Svetom Nektariju mnogi vernici uspeli su da nađu spas od malignih bolesti, paralize, Parkinsonove bolesti, da reše probleme sa bubrezima, očima, mozgom… Čuda je činio, kažu, i za života, ali su postala posebno vidljiva nakon njegovog upokojenja.

Kao episkop Pentapolja, za kratko vreme stekao je veliki ugled u narodu i crkvi. No, kasnije je često bio izložen poniženjima i progonima zbog čega je stekao dar smirenja i blagu narav. Osnovao je manastir na ostrvu Egina, nedaleko od Atine, koji godinama pohode reke hodočasnika.

POUKE SVETOG NEKTARIJA
Cilj našeg života je da postanemo savršeni i sveti. Da se pokažemo deca Božja i naslednici Carstva Nebeskoga. Pazimo da ne bismo, možda, zarad ovoga života bili lišeni budućeg. Da ne bi, možda, zbog životnih briga i nespokojstva zanemarili cilj našeg života.


- Blagodarni smo Gospodu i Episkopu sremskom Vasiliju što nam veliki i čudima proslavljeni sveti Nektarije Eginski dolazi da nas osnaži u veri i sačuva u dobrom zdravlju. Svečani doček moštiju biće u ponedeljak u 17 časova, na malom raskršću u Klenku, a u 17 i 30 čitaćemo akatist u hramu posvećenom prenosu moštiju svetog Nikolaja Mirlikijskog. Mošti ostaju u našem hramu do nedelje. Pozivam sve vernike da zajedno slavimo Boga kroz njegovog ugodnika svetog Nektarija Eginskog Čudotvorca, kaže protonamesnik Vlada Đurić, starešina klenačkog hrama.

Sveti Nektarije Eginski rođen je u siromašnom domu Trakiji, 1846. godine. Zamonašio se u manastiru Hios 1876. godine. Nakon osnovne škole, preselio se u Carigrad. Godine 1866. prešao je u grad Hios, gde je radio kao učitelj Nakon deset godina službe se zamonašio i dobio ime Lazar. Godine 1877. Rukopoložen je u jerođakonski čin i primio je monaški postrig pod imenom Nektarije. Nekoliko godina živeo je u Atini, gde je 1885. godine diplomirao na Bogoslovskom fakultetu.
Godine 1886. rukopoložen je u čin sveštenika. Iste godine, primio je i čin arhimandrita i postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije. Godine 1889. izabran je za mitropolita Pentapoljskog, a 1892. primio je službu propovednika u Grčkoj. Nakon devet godina, povukao se u manastir Svete Trojice na Egini, gde je ostao do kraja svog zemnog puta.


Sveta liturgija će se svakodnevno služiti u hramu Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Mirlijskog od utorka 12. oktobra (u 8 časova) do nedelje, 17. oktobra (u 9 časova).

Utorak, 12. oktobar: Sveta liturgija u 8, akatist u 12, večernje bogosluženje u 18 časova.
Sreda, 13. oktobar: Sveta liturgija u 8 časova. Posle večernjeg bogosluženja (u 18 časova), sveštenik Stanko Laketić, profesor karlovačke bogoslovije, održaće predavanje na temu „Budite Sveti jer sam Ja Svet“.

+++
Ukrasite vaše svetiljke vrlinama. Borite se da odbacite strasti duše. Očistite srce vaše od svake nečistote i držite ga čisto, da bi došao i uselio se u vas Gospod; da bi vas ispunio Sveti Duh svojim božanskim darovima.Tražite svakodnevno Gospoda; ali unutra, u srcu vašem, a ne negde izvan njega. I kad Ga nađete, stanite sa strahom i trepetom kao Heruvimi i Serafimi, jer je srce vaše postalo presto Božiji. Ali da biste pronašli Gospoda, smirite sebe do praha, jer se Gospod gnuša gordih, dok ljubi i posećuje smirene srcem. Zato i govori: “Ali na koga ću pogledati? Na onoga ko je smirena duha i ko drhće od mojih reči” (Is. 66,2).
+++
Bori se u dobroj borbi i Bog će te osnažiti. U borbi susrećemo slabosti, nedostatke i greške naše. Borba je ogledalo našeg duhovnog stanja. Ko se nije borio, nije upoznao sebe samog.


Četvrtak, 14. oktobar: Sveta liturgija u 8, akatist u 12, večernje bogosluženje u 18 časova.
Petak, 15. oktobar: Sveta liturgija u 8, akatist u 12, SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA u 16 časova.
Subota, 16. oktobar: Sveta liturgija u 8, akatist u 12, večernje bogosluženje u 18 časova. Posle večernje službe, u 18:30, biće održano predavanje o životu Svetog Nektarija Eginskog. Predavač: protojerej Branislav Mišković, paroh rumski, Nedelja, 17. oktobar: Sveta liturgija u 9 časova i ispraćaj svetih moštiju.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa