7. oktobar 2021.7. okt 2021.
Jedanaest tvoraca podviga (foto: vk šabac FB)

Jedanaest tvoraca podviga (foto: vk šabac FB)

VATERPOLO: EURO KUP

Podvig jedanaestorice

Šapčani napravili veliko iznenađenje. Uz svega 11 igrača ostvarili plasman u drugi krug. U dva remija bliži pobedi. Dobar otpor moćnom Vašašu. Poznati rivali u drugom krugu. Ista jedanaestorica putuju, dok Antu Vasovića u Palermu menja Emil Nikolić
Vaterpolo je fizički najzahtevniji sport, logično, kretanje je kroz vodu, ne vazduh. Osim kvaliteta izuzetno je važan i kvantitet i često više odmornih igrača u rotaciji budu presudni za pobedu. Šabački vaterpolisti nisu krili ambicije plasmana u drugu rundu Evro kupa, međutim cilj je delovao nedostižno kada je od 17 prijavljenih igrača, čak šest imalo pozitivan PCR test: reprezentativac Stojanović, golman Vukadinović, sve standardniji Tonković, važno pojačanje Tubić i mladi Maraš i Mitrović. Dok su drugi imali kompletan roster, Anto Vasović je na raspolaganju imao samo 11 igrača i raspored gde u 40 sati igra tri utakmice.

Snažni rivali
Šapčane očekuju tri teška rivala. Mahom su u pitanju domaći igrači u svakoj od ekipa, značajan broj reprezentativaca daju matičnim državama, a u sastavu Palerma su povremeni hrvatski reprezentativci Vlahović i Bašić, odnosno reprezentativac Crne Gore sa iskustvom nastupa u Mađarskoj Saša Mišić koji brani boje Strazbura. Mađari su najiskusniji i svakako prvi favoriti za mesto broj jedan. U Novom Sadu su ostvarili tri rutinske pobede za osminu finala, dok je maksimalan učinak imao i Palermo.


-Prezadovoljan sam pristupom momaka, igrali smo dobro u odbrani i mislim da je to ključ uspeha. Naš turnir je bio najizjednačeniji, sreća nas nije služila, čak nam je nedostaja, bili smo blizu i pobeda u remijima, te je plasman potpuno zaslužen. Veliki uspeh sa malim brojem igrača i ponosan sam na rezultat. Slavlje je gotovo, već su u punom jeku pripreme za nastavak – rekao je trener Anto Vasović.

Kapiten N. Marković (foto: VK Šabac FB)


U dva remija, Šapčani su bili bliži pobedi. Protiv domaćina su, u izjednačenoj utakmici, imali dva gola viška nepuna tri minuta pre kraja. S pet metara su domaći stigli do boda, dok su protiv tima iz Lila u poslednjoj četvrtini napravili preokret, imali 6:5, da bi Turkoan izjednačio 11 sekundi pre kraja. Uspeli su i protiv moćnog Vašaša, pretendenta na trofej, da budu „u dometu“ do poslednjih nekoliko minuta. Golovima su se istakli Kristijan Šulc, autor 12 pogodaka, ruski vaterpolista Koptsev je postigao sedam, Vogel 4, Cvetković i Repanović su dali po tri, Marković 2, Stanić i Vasović po jedan.

Utreht – Šabac 8:8 (1:1, 2:2, 2:2, 3:3)
Utreht. Sudije: Franulović (Hrvatska) i Segurana (Španija). Isključenja: Utreht 8, Šabac 10.
UTREHT: Vesterveld, Vinhofen 1, Ruvenhort, Van der Burg, Gilen 5, Vilemsen, Tev Volde, Kastorp, Van der Berselar, Hoplman 1, De han 1, De Jong, Bitenhus.
ŠABAC: Filipović, Vogel 1, Marković, Repanović 1, Koptsev 1, Žeželj, Cvetković 1, Stanić, Šulc 4, Vasović, Zeljković.

Duizburg – Šabac 11:13 (1:2, 5:5, 3:2, 2:4)
Utreht. Sudije: Berišvili (Gruzija) i Segurana (Španija). Isključenja: Duizburg 8, Šabac 11.
DUIZBURG: Popović, Eidner, Kovači, Gergelji 1, Švark 1, Dolf 1, Ilinger, Rompf 1, Gansen 1, Tanasković 3 (1), Kilibarda 2, Bakovac 1, Topalovac.
ŠABAC: Filipović, Vogel 1, Marković 2, Repanović 2, Koptsev 3, Žeželj, Cvetković, Stanić, Šulc 5, Vasović, Zeljković.

Šabac – Turkoan 6:6 (2:2, 1:1, 1:2, 2:1)
Utreht. Sudije: Segurana (Španija) i Matijašević (Crna Gora). Isključenja: Šabac 9, Turkoan 10.
ŠABAC: Filipović, Vogel 1, Marković, Repanović, Koptsev 1, Žeželj, Cvetković 1, Stanić 1, Šulc 2, Vasović, Zeljković.
TURKOAN: Duboa, Avena, Vinkur 1, Katudal, Randić 3, Gogeta, Gagulić 2, Kupe, Krizman, Kanon, Vanile, Kujačić, Hotin.

Vašaš – Šabac 9:5 (1:0, 3:2, 3:1, 2:2)
Utreht. Sudije: Matijašević (Crna Gora) i Berišvili (Gruzija). Isključenja: Vašaš 1, Šabac 5.
VAŠAŠ: Mitrović, Brguljan 3, Vadovik, Ranđelović, Žerinvari, Mezei 1, Šatmari, Simon 1, Erdelji 1, Batori, Bedo 2, Sedlmajer 1, Mišei.
ŠABAC: Filipović, Vogel 1, Marković, Repanović, Koptsev 2, Žeželj, Cvetković, Stanić, Šulc 1, Vasović 1, Zeljković.


Šapčani već na Siciliji
Ukoliko tekst čitate prvog dana po izlasku naših novina, treba da znate da su šabački vaterpolisti već u Palermu gde ih čeka osmina finala EK već za vikend, odnosno od sutra, 8. oktobra. Poznat su rivali u grupi E: Palermo (Italija), Strazbur (Francuska) i BVC (Mađarska), dok su u F grupi, u Budimpešti: Solaris (Hrvatska), Vašaš (Mađarska), Ortiđa (Italija) i Sabadelj (Španija). Dva tima iz svake grupe plasiraće se u četvrtfinale drugog po snazi evropskog takmičenja.

-Naš cilj je plasman dalje. Spremili smo se najbolje što možemo s obzirom na okolnosti. Nastuapmo bez straha i sa jasnim ciljem, utakmica je manje, ali ponovo jak intenzitet i odlični rivali – ističe Vasović.



Razgovor sa prvim strategom Šapčana smo vodili dva dana pred let za Italiju, ali u avionu, zbog pozitivnog testa, nije bilo mesta za bilo kojeg od šest igrača izostalih u Holandiji, kao i upravo Antu Vasovića, te će tim u Palermu predvoditi iskusni hrvatski stručnjak Emil Nikolić, uz asistenciju Nemanje Ličanina.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa