7. oktobar 2021.7. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

„Daj pedalu raku“

Svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Ekipe Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje kao i Opšte bolnice u Šapcu delile flajere i davale savete svim sugrađanima. Jedan od najčešćih problema kasno otkrivanje i dijagnostikovanje raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti
Manifestacija „Daj pedalu raku“ održana je u nedelju u našem gradu. Učesnici su se okupili na Trgu šabačkih žrtava odakle su krenuli biciklima put Tabanovačke šljunkare na važnju dugačku oko 12 kilometara.
Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke – svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Naša zemlja se nalazi na drugom mestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Jedan od ciljeva manifestacije je podizanje svesti o značaju preventivnih pregleda.
-Mi smo ustanova primarne zdravstvene zaštite koja veliki značaj pridaje upravo preventivnim pregledima i težimo tome da imamo više preventivnih u odnosu na preglede zbog bolesti. Upravo ova akcija pokazuje da su zdravi stilovi života jedna od prevencija. Vožnja biciklom je jedna važna fizička aktivnost u borbi protiv ne samo malignih bolesti, već i protiv kardiovaskularnih, kao i dijabetesa – istakla je direktorka Doma zdravlja dr opšte hirurgije Jasmina Stanković.
Ekipe Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje kao i Opšte bolnice u Šapcu su delile flajere i davale savete svim sugrađanima o tome koliko je važno odazvati se na preventivne preglede.

DAJ PEDALU RAKU
Projekat koji sedmu godinu zaredom realizuje Ženski centar „Milica“ pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš.


-Značajno je raditi na prevenciji i edukaciji žena i stanovništva uopšte. Poruka ove akcije je da treba brinuti o svom zdravlju, da treba redovno kontrolisati svoje zdravstveno stanje ali i da se treba redovno baviti sportom i živeti zdravo. Rak dojke jeste najčešći maligni tumor kod žena ali je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme – napominje dr Slavica Đurić.
Podsetila je sve žene da jednom mesečno pregledaju svoje dojke, jednom godišnje rade ultrazvučne preglede dojki, a posle četrdesete godine rade mamografski pregled na svake dve godine.
Jedan od najčešćih problema je kasno otkrivanje i dijagnostikovanje raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti.

Foto: Glas Podrinja


Zavod za javno zdravlje Šabac takođe je podržao ovu akciju.
-Ovde smo zajedno sa svim zdravstvenim ustanovama sa teritorije našeg grada kako bi podržali ovu akciju i istakli značaj preventivnih pregleda i svakodnevne brige žena o sopstvenom zdravlju - rekla je dr Željka Ninković.
Naši sugrađani su mogli proveriti i svoj krvni pritisak i nivo šećera u krvi na Gradskom trgu.
-Ovom prilikom snažno promovišemo zdrave stilove života i upravo je to cilj održavanja ove biciklijade, koja će ići kroz prirodno okruženje. Svima nam je cilj da budemo zdravi i vodimo zdrav život – dodao je dr Dejan Pavlović.
Ž.P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa