14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Pametna kamera sinhronizuje rad semafora
RASKRSNICA POCERSKE I OBILAZNOG PUTA

Pametna kamera sinhronizuje rad semafora

Prema njenim rečima, u Programu za rad saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca za 2022. godinu kao zasebna mera nalazi se, između ostalog, i postavljanje radarskog i sistema video nadzora na teritoriji našeg grada te je ova kamera odličan način da se ukaže na značaj i ovog segmenta bezbednosti saobraćaja
Prva kamera, u okviru pilot projekta, postavljena je na raskrsnici Pocerske i Obilaznog puta (semafor ka Jevremovcu). Kamera će pratiti frekventnost saobraćaja i na osnovu toga će regulisati rad semafora.
-U Programu za rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca za 2021. godinu u oblasti rada Unapređenje saobraćajne infrastrukture, a kroz meru Koordiniranje rada i umrežavanje svetlosne signalizacije postavljena i ova kamera kao pilot projekat koja služi za pametno sinhronizovanje rada semafora što znači da sada, između ostalog, možemo odmah pomoću novog softvera da znamo ako neki semafor ne radi bez, kako je to do sada bilo, izlaska na teren. Ovo je potreban korak ka pametnim raskrsnicama, odnosno da u različitim periodima dana bude drugačije trajanje svetala u zavisnosti od inteziteta saobraćaja, kaže Katarina Tadić, sekretar Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na teritoriji Grad Šapca.
Prema njenim rečima, u Programu za rad saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca za 2022. godinu kao zasebna mera nalazi se, između ostalog, i postavljanje radarskog i sistema video nadzora na teritoriji našeg grada te je ova kamera odličan način da se ukaže na značaj i ovog segmenta bezbednosti saobraćaja.
-Važno je da naglasimo da ovakave mere nemaju za cilj da iritiraju ili zastrašuju naše sugrađane već da nam pomognu da još više unapredimo njihovu bezbednost u saobraćaju. Grad Šabac se, kada je reč o saobraćaju, susreće sa mnogim izazovima, a jedan od njih je svakako taj podatak da imamo više registrovanih automobila po glavi stanovnika od Beograda i zato nas ohrabruju statistički podaci koje trenutno imamo a to je da imamo 5 poginulih lica od početka godine do današnjeg dana, što je nemerljiv gubitak, ali i smanjenje od skoro 60 odsto u odnosu na broj za isti period prethodne godine. U narednom periodu u planu Saveta su noćne akcije usmerene ka mladima u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, kao i treninzi za vozače dvotočkaša i mlade vozače koje su od posebnog značaja jer su oni jedna od najranjivijih grupa učesnika u saobraćaju, ističe Tadićeva.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa