14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Od mog grada mojoj zemlji
Lokalna debata

Od mog grada mojoj zemlji

U organizaciji Fondacije BFPE za odgovorno društvo u Šapcu je proteklog utorka organizovana lokalna debata por nazivom “Od mog grada mojoj zemlji- Kako osigurati razvoj Srbije”. O razvojnim potencijalima grada i primerima dobre prakse, svoje mišljenje su izneli predstavnici organizacija civilnog društva i lokalne samouprave
Otvorenim dijalogom do rešenja i razvoja. Iskrenim zapažanjima i konstruktivnim predlozima onih koji odlučuju u lokalnoj zajednici i svih onih koje se te odluke tiču, do zajedničkog napretka.
Navedeno bi u najkraćem bio opis programa koji je Beogradski fond za političku izuzetnost pokrenuo u okviru projekta “Od mog grada mojoj zemlji - Kako osigurati razvoj Srbije” u osam srpskih gradova uz podršku Nemačke agencije za razvojnu saradnju.

Sa druge strane grad Šabac je na državnom nivou godinama u nazad prepoznat kao primer dobre prakse kada je reč o saradnji prilikom donošenja bitnih odluka sa sektorom civilnog društva. Predstavnici građana i organizacija su, za razliku od većine drugih jedinica lokalne samouprave, imali mogućnost da učestvuju i kokreiraju važna strateška dokumenta.



-Debata došla je u pravo vreme kada grad Šabac radi na novom strateškom dokumentu- Plan razvoja grada Šapca za period 2021-2030. godine. Razgovarali smo sa što širim auditorijumom na ovu temu, stručnim licima iz svih oblasti kao i sa našim privrednicima i od izuzetnog je značaja uključivanje civilnog sektora u tu debatu kako bismo čuli šta je sve potrebno i šta je to najvažnije što treba da se nađe u ovakvom dokumentu. Ono što mi je posebno drago jeste da je grad Šabac primer dobre prakse za mnoge stvari koje se realizuju širom naše zemlje i da može da služi ostalim lokalnim samoupravama kao primer. Danas smo govorili, kako o primerima dobre prakse tako i o onome što treba da se desi u narednom periodu, a sve u cilju održivog razvoja i kako bismo zadržali tu lidersku poziciju koju imamo sad - rekao je ispred lokalne samouprave Šapca Nemanja Pajić predsednik Skupštine grada.

Razvijena Srbija u Evropskoj uniji, Srbija sa odgovornim društvenim i političkim elitama, od samog osnivanja je jedna od vizija Beogradskog fonda za političku izuzetnost. Ideja da se na lokalnim nivou omogući pokretanje dijaloga između svih relevantnih činilaca sa ciljem identifikacije, razmatranja vlastitih potencijala i mogućnosti, samo je jedan od koraka koje ovaj Fond u tom smeru čini.

-Izuzetno je važno za razvoj svakog dela zemlje. Nemoguće je razvijati jedan, a zapostaviti druge delove. Da bi razvoj bio održiv i u skladu sa svim onim što sredina može da pruži, neophodna je ozbiljna decentralizacija, svega, pa izmeđuostalog i decentralizacija plana razvoja celog društva. Korak, po korak, kroz mnoga iskustva samo stigli do onoga gde smo danas u Šapcu, gde ćemo razgovarati o budućnosti. O budućnosti i onome što je kod svakog mesta važno, a specifično. Pokušaćemo da dođemo do doprinosa koji svaki od naših partnera može da pruži da kako bi Srbija se zaista razvijala na način koji je po meri građanki i građana. Kada smo započinjali ovaj rojekat, 2019. mi smo iskreno verovali da će on rezultirati jenom slikom budućnosti razvoja Srbije, uspeti da mobiliše ljude da zajedno razmišljaju o tome kuda žele da krenu, kuda žele da stignu i šta sve mogu da učine da bi došli do održivog razvoja- istakla je izmeđuostalog u uvodnom obraćanju predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo Sonja Liht.



Lokalna partnerska organizacija BFPE na realizaciji projekta “Od mog grada mojoj zemlji” je Asocijacija “Duga”. U Šapcu su nam poznati kao najjači glas za prava osetljivih grupa, ali i najjači zagovronici mobilizacije građana na lokalnom nivou u donošenju odluka.

-Mi smo u Šapcu primer dobre prakse kako neke stvari mogu dobro da se organizuju u partnerstvu. Kada kažem partnerstvo, mislim o partnerstvu organizacija civilnog društva unutar civilnog sektora, ali i unutar organizacija civilnog društva, lokalne samouprave i institucija koje su ovde sa nama. U poslednjem strateškom planiranju koje je naša Asocijacija imala od 2021-2025, posebno smo prepoznali temu održivog razvoja. O njemu ne možemo govoriti ukoliko ne planiramo. Šabac je jedan od retkih gradova koji ima sve strategije i lokalne akcione planove koji su doneti u saradnji institucija i organizacija civilnog društva. Kao primer navešću samo da je grad Šabac ove godine doneo novi Lokalni akcioni plan socijalne zaštite i znam da su mnoge asocijacije civilnog društva bile uključene. Drago mi je i da GIZ koji finansira ovaj događaj prepoznaje grad Šabac i grad Valjevo kao primere dobre prakse u Srbiji - istakao je Aleksandar Prica, predsednik Asocijacije “Duga” i još jednom podvukao da održivog razvoja nema bez planiranja.

-U koliko ne znamo odakle smo došli, gde smo sada i gde želimo da idemo u budućnosti, mi ne možemo ni kao porodica da napredujemo, a kamo li organizacija civilnog društva ili grad. Da bi mogli adekvatno planirati mi bi morali da uključimo sve silne populacije, građane i građanke za koje se zalažemo u lokalnim akcionim planovima.

U drugom delu debate učesnici su prepoznali potencijale grada u kulturnom, turističkom i ekonomskom aspektu razvoja, dok je u trećem segmentu bilo reči o uslugama socijalne zaštite po kojima je naš grad postao svojevrstan brend u Srbiji. Ovde je posebno apostrofirana saradnja između lokalnih i republičkih institucija sa organizacijama poput šabačkog Karitasa, Duge, Humanog srca i Udruženjem paraplegičara mačvanskog okruga.

Tribina u Šapcu je bila sedma u okviru projekta Od mog grada mojoj zemlji. Nakon našeg, ostaje da se čuje glas civilnog sektora grada Čačka. Krajnji cilj je skupljanje i razmena uspešnih rešenja.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa