27. oktobar 2011.27. okt 2011.
NAGRAĐENI POLICAJAC

PRIORITET RAD SA DECOM

U poslednje vreme na teritoriji šabačke opštine veoma su česte saobraćajne nesreće u kojoj smrtno stradaju vozači bicikala. Viši policajac Milorad Ristanović, vođa prvog sektora, ističe da je dobro što u ovakvim saobraćajnim nesrećama ne stradaju deca
-Generacijama koje imaju pedeset godina i više kada ih zaustavimo ne možemo da im objasnimo da prave prekršaj. Njima je cilj samo da stignu tamo gde su krenuli. Kazna za neosvetljeno biciklo je 5.000 dinara a za vožnju u suprotnom smeru od 6.000 do 20.000 dinara. Mnoga od tih bicikala ne vrede više od 3-4.000. Zakonom je propisano nošenje fluorescentnog prsluka noću. Poneko ga je nosio kada je novi zakon tek stupio na snagu. Mi ne znamo šta treba da uradimo da bi svest tih ljudi proradila, jer to su već oformljene ličnosti od 50, 60, pa i preko 70 godina.
Ristanović dodaje da je zato prioritetan rad sa decom još od prvih razreda osnovne škole.
-Ministarstvo prosvete moglo bi da uvede bar pilot projekat „saobraćaj“ u školu i da deca vide neke stvari sigurno bi sutra razmišljali šta je dobro a šta ne da čine u saobraćaju. Priča prođe ali slika ostaje urezana u sećanje.
Ristanović navodi da je prošle godine započet projekat „Bezbedno detinjstvo, bezbednosna kultura mladih“, i da ga ove godine ga nastavljaju. Ciljna grupa su deca od 10 do 12 godina.
Kada se dogodi saobraćajna nesreća između vozača motornog vozila i vozača bicikla mnogi su unapred spremni da osude vozača motornog vozila.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa