14. oktobar 2021.14. okt 2021.
ZBOG LETOŠNjE SUŠE U MAČVI

Od njive do trpeze poskupljuje put

Velika letošnja suša zabrinjava poljoprivrednike u Mačvi. Prinosi svih jesenjih kultura su znatno manji od očekivanih. Tako je podbačaj u proizvodnji soje i kukuruza između 50 i 70 odsto. Ima njiva u koje kombajni ne ulaze ove godine, jer je očekivani prinos kud i kamo manji te se žetva ne isplati. Retki su primeri gde je obavljano zalivanje i tu su prinosi rekordni u postojećoj situaciji. Ipak većina ratara, ove jeseni u Mačvi je prezadovoljna i sa pet tona kukuruza po hektaru, što je prošle godine tretirano kao najslabiji prinos.



Jedino je pšenica izbegla sušni period i tu su prinosi ove godine bili rekordni ( oko 8 tona po hektaru, a ponegde i više).
- Naravno, stočna hrana je poskupela. Povoljna je i cena soje i kukuruza. Objektivno je očekivati i veću, jer su ovi proizvodi na tržištu izuzetno traženi, a prinosi slabi. Dosta proizvođača stoke se odlučuje da smanji proizvodnju, jer je evidentan problem obezbeđenja neophodne stočne hrane, kaže Nikola Vešić, poljoprivrednik iz Mačvanskog Metkovića.

Otkupna cena svinja je u ovom momentu oko 180 dinara po kilogramu žive mere.
Na otkupnim mestima u opštini Bogatić, svugde registruju ove godine slabiji prijem i prodaju soje i kukuruza. Ni kvalitet zrna nije zadovoljavajući. Naravno, primećuju otkupljivači i razmena, primera radi za sojinu pogaču i bilo šta drugo biće nepovoljnija za stočare.



Sve u svemu razloga za zabrinutost ovdašnjih poljoprivrednika je opravdana. Oni, ovih dana, okupljeni najčešće ispred seoskih stanica za otkup mleka komentarišu da će podbačaj prinosa osnovnih ratarskih kultura u Mačvi ove jeseni ostaviti traga u krajnjem i na ceni mesa. Ostaje samo otvoreno pitanje koliko će, prvenstveno zbog letošnje suše od njive do trpeze, veća cena stočne hrane koštati krajnjeg kupca.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa