14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Promocija knjige „Slike jednog kraja“

Mačva u srcu, srce u Mačvi

Suprotstavljajući mu se kako najbolje umeju, istoričari Radovan J. Popović i Branislav Stanković sakupili su nepoznate i zaboravljene fotografije krajolika Mačve. Tu su i slike ovdašnjeg stanovništva svih starosnih grupa, ali i porodičnih i javnih manifestacija od kraja 19. veka do 1945. godine.
Mnogo je nesreća i beda zadesilo srpski narod. Najopasnija je, svakako, zaborav. Tih i podmukao kakav jeste, prikrada se i osvaja ljude, objekte, događaje, priče, uspomene… Suprotstavljajući mu se kako najbolje umeju, istoričari Radovan J. Popović i Branislav Stanković sakupili su nepoznate i zaboravljene fotografije krajolika Mačve. Tu su i slike ovdašnjeg stanovništva svih starosnih grupa, ali i porodičnih i javnih manifestacija od kraja 19. veka do 1945. godine. Potvrdu da je Mačva u srcu, a srce u Mačvi dali su i istoričarka Aleksandra Vuletić i književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov. Foto-monografiju „Slika jednog kraja“ izdala je Narodna biblioteka „Janko Veselinović“ iz Bogatića, a objavljivanje je finansijski pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Autori ističu da je primarna svrha ove knjige da se „na primeru Mačve kao srpske ruralne oblasti prikaže dinamika promena u razdoblju nešto dužem od pola veka“. Te promene su bile vidljive u građevinama, odevanju, javnim manifestacijama, ali su tradicijske norme i dalje opstajale. Većina fotografija u knjizi prikazuje bogatiju stranu Mačve, dok su siromašniji ostali „izvan fokusa objektiva“. Slike u ovoj knjizi prikupljene su istraživačkim radom u muzejima, ahivima, bibliotekama i radom na terenu. Reč je o autentičnim fotografijama.

Radovan J. Popović i Branislav Stanković su zasigurno uspeli da prikažu dinamiku istorijskih procesa u Mačvi. Sagradili su trajni most između prošlosti u sadašnjeg trenutka. Listajući knjigu, konačno možemo videti svu lepotu mačvanske ravnice o kojoj je tako nadahnuto pisao Janko Veselinović. Uočićemo i onu drugu, nelepu, stranu istorije obojenu ratovima, glađu, stradanjem, bedom. U oba slučaja, pobedio je život jer Mačvani drugačije ne umeju.
(K. Aleksić, Biblioteka šabačka)

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa