27. oktobar 2011.27. okt 2011.
ŠABAČKE PRIČE - MILAN VASIĆ BUČE

ŽIVOT IZMEĐU KNjIGA I SLIKA

O Šapcu i Šapčanima, njegovim ulicama i institucijama prošlosti i sadašnjosti, kafanama i boemima, korzou i igrankama, Dudari i Savi, fudbalu i rukometu... pričaju ljudi koji su deo svoje duše ugradili u mozaik kaldrme ove varoši (26)
Pripada onoj generaciji koja je kasnijih posleratnih godina uticala na kulturni svestrani razvoj Šapca. Radio je u jednoj ustanovi koja je tokom vremena menjala nazive ali suština je u većini slučajeva ostajala ista, od Doma omladine, Doma kulture do sadašnjeg Kulturnog centra, iz kojeg je nedavno i otišao u penziju.
- Jedino što se menjalo kada su Konferencija omladine, odnosno Savez omladine i Savez studenata jednostavno se izgubili na nekom političkom nebu a prioritet su dobili neki drugi sadržaji za stariju publiku a inače je bio stalni program za mlade - priča o delu aktivnosti Doma omladine u kome je proveo radni vek Milan Vasić u Šapcu poznatiji pod nadimkom Buče.
Susretao se sa ljudima raznih zanimanja, družio se sa slikarima, književnicima, muzičarima i boemima i najviše pažnje u svim pričama posvećivao Šapcu. Smatra da se mnogo toga i u njegovom vremenu izmenilo što je uticalo da Šabac gubi svoju fizionomiju grada iz 19. i 20. veka.
- Ako nastavimo ovako bahato da se ponašamo mi ćemo srušiti sve naše šabačke palate, tako ih zovemo, ali to su spratne kuće, samo na jedan sprat a koje su bile ukras grada kao što su i danas one koje su opstale. Ako se potrudimo da srušimo i njih Šabac će biti kao svako novo naselje, bez ikakvog reda, bez ikakvog ukusa i bez ikakve arhitekture slagano jedno na drugo sa nešto malo promenjenim fasadama - ogorčeno, kao i uvek, priča Milan o očuvanju gradske baštine. Kaže da mu je žao što je u vreme rušenja nekih zdanja bio mlad pa nije uspeo da digne glas protiv takvih akcija.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa