27. oktobar 2011.27. okt 2011.
NA DAN SVETE PETKE

PARASTOS ŽRTVAMA

U četvrtak, na dan Svete Petke u Crkvi svete Petke, kraj Železničkog mosta u Šapcu biće služen parastos žrtvama komunističke represije
Samo nekoliko sati pošto je nemačka vojska napustila Šabac 23. oktobra 1944. godine u grad su ušle partizanske jedinice, počeo je krvav obračun kominista sa neistomišljenicima. Na dan svete Petke u prvim likvidacijama na Železničkom mostu, nekoliko desetina uglednih građana, proglašenih narodnim neprijateljima, pobijeno je metkom, nožem, maljem... Žrtve su padale u Savu.
Zločini su nastavljeni te jeseni, 1944, i nastavljeni do proleća 1955. bez suda, bez suđenja, bez presuda. Na taj način pogubljeno je nekoliko stotina Šapčana i ljudi iz okoline.
Dižući glas protiv bezumnih zločina, Udruženje građana “Most“ u Šapcu podiglo je, kraj mosta na kojem su stradali nevini ljudi, Crkvu Svete Petke.
U toj crkvi, u četvrtak, 27. oktobra, na dan Svete Petke biće, kao i svake godine, služen parastos nevinim žrtvama, pa se očekuje da će, pored potomaka žrtava, ovom svečanom činu prisustvovati i ostali građani.
Služba će početi u 9 časova, a posle pomena je crkvena slava.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa