21. oktobar 2021.21. okt 2021.
Prioritet rizične grupe
STIGLO 5.000 VAKCINA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

Prioritet rizične grupe

Građani Šapca od prošlog petka se mogu vakcinisati protiv sezonskog gripa na jednom od 16 punktova u selima i na četiri punkta u gradu. Vakcinacija se obavlja vakcinama proizvedenim na “Torlaku” i proizvođača “Sinofi”. Građani ne moraju da se prijavljuju za ovu vakcinu, dovoljno je da dođu u ambulantu.

-Našim građanima ćemo omogućiti da istog dana mogu da prime i vakcine protiv kovida i protiv sezonskog gripa, jednu u jednu, a drugu u drugu ruku. Vakcine protiv gripa su distribuirane u seoske i gradske ambulante. Vakcine su dostavljene ambulantama u Volujcu, Varni, Jevremovcu, Dobriću, Prnjavoru, Lipolistu, Zminjaku, Ribarima, Slepčeviću, Drenovcu, Ševaricama, Mačvanskom Pričinoviću, Tabanoviću, Jelenči, Oridu i Majuru. Gradske ambulante u koje su distribuirane vakcine su Druga zdravstvena, Četvrta zdravstvena, Čavić, i Letnjikovac, navela je direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” dr Jasmina Stanković i dodala da prioritet imaju lica koja spadaju u rizične grupe: trudnice, zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, hronični bolesnici, oboleli od kardiovaskularnih bolesti, bubrežni bolesnici, pacijenti sa neurološkim oboljenjima, HIV-om, malignim bolestima.

Ambulantama je dostavljeno oko 5.000 vakcine oba proizvođača. Građani kojima u selima ne radi ambulanta, mogu se vakcinisati u nekom od sela u okolini ili u nekoj od gradskih ambulanti.
Građani koji žele istovremeno da se vakcinišu i protiv kovica i protiv gripa, to mogu obaviti na vakcinalnom punktu u ulici Popa Karana. Najnovije preporuke su da se ove vakcine mogu primiti u isto vreme, jedna u jednu, a druga u drugu ruku.

Vakcina koju proizvodi “Torlak” preporučuje se za odrasle starosti od 18 do 65 godina, dok je “Sinofi” vakcina za sve starosne dobi, odnosno mogu je primiti i bebe već od šest meseci.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa