27. oktobar 2011.27. okt 2011.
KANARSKA OSTRVA

DUGO ČUVANA TAJNA

Kao veliki sivi kit nasukan na obali, Gibraltar nas ispraća dobroćudnim pogledom lučkih svetiljki. Napuštamo moreuz. Tamni oblaci progutaše dan kad zaronismo u duboke vode Atlantika. Svu noć naš brod se borio sa talasima, škripao, propinjao, cvileo i tek pred zoru se umirio. Sutradan u podne, dugačkim otegnutim piskom oglasi da je kopno na vidiku.
Kroz plavičastu izmaglicu pomaljale su se tamne stene Tenerife, najveće ostrvo Kanarskog arhipelaga. Ukupno ima sedam ostrva: svako od njih se značajno razlikuje. Zajedničko im je što su sva vulkanskog porekla.
Mnogi smatraju da je najlepše ostrvo koje ima plaže sa tamnim peskom ali se turisti uglavnom opredeljuju za kupanje u bazenima sa vodom iz Atlanskog okeana (zbog velikih talasa i hladne vode idealni su kompleks bazena San Telmo). Uslovi za kupanje su idealni tokom cele godine. Planina Teide se uzdiže sa centralnog dela ostrva i gotovo cele godine je pokrivena snegom što predstavlja dodatnu privlačnost za one koji vole skijanje.
Na ostrvima Tenerife i Gran Kanaria vlada večito proleće. Od januara do decembra sve je zeleno, bujno i ucvetalo, povremeno naiđu oblaci, topla kiša prsne i po nekoliko puta dnevno ali, temperatura vazduha je cele godine između - 18 i 24 stepena.
Za razliko od ova dva - Fuerteventura i Lancerot koja takođe pripadaju Kanarskom arhipelagu - su pustinjska ostrva sa karakteristikama pustinjske klime. Vazduh je znatno topliji, uvek je suvo, a kiša ne pada i po nekoliko ““ godina!
Rimljani ovaj arhipelag nazivaju Srećnim ostrvima i Baštom nade“¦
A istoričari kažu da je njihov nastanak započeo pre 20 miliona godina i da se najstariji planinski venac podigao iz Atlantika pre 8 miliona godina pri čemu vrh kratera nije eksplodirao već se obrušio u unutrašnjost. Pod imenom Las Kanjadas - danas je jedan od najvećih kratera te vrste na svetu. Poslednja erupcija dogodila se 1909. godine na ostrvu Tenerifi blizu sela Santjago na planini Piko de Teide.
Kanarska ostrva su postala deo španske kraljevine 1496. godine i brodovi Kristofera Kolumba zaustavljali su se u njihovim lukama na dugom putu za Novi svet.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa