21. oktobar 2021.21. okt 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

SREDNjA POLjOPRIVREDNA ŠKOLA: RAZMENA ZNANjA SA VRŠNjACIMA IZ EVROPE

Poseta učenika iz Francuske i Slovačke

U Srednjoj poljoprivrednoj školi sa domom učenika Šabac u toku je realizacija projekta Erasmus K1 i K2. Reč je o kulturološkoj i stručnoj razmeni učenika iz škola istog profesionalnog opredeljenja u regionu i Evropi.

Foto: "Glas Podrinja"


- Sa Poljoprivrednom školom Lycée des Etablières iz La Rošea (Nant, Francuska) sarađujemo godinama, ali prvi put zvanično, kroz Erazmus projekat K2. Gosti iz Francuske došli su nam u nedelju i ostaju do petka. Da bismo njihov boravak kod nas učinili što prijatnijim, organizovali smo niz aktivnosti, obilazak Šapca i posetu okolnih gradova, istorijskih i spomenika kulture. U planu je da naši učenici uzvrate posetu u martu naredne godine, kaže koordinator projektnog tima Tamara Tomić, profesor stručnih predmeta veterinarske struke.



U utorak je održano predavanje o klimatskim promenama i načinima na koje one utiču na poljoprivredu. Predavači su bili profesori iz Srednje i Visoke poljoprivredne škole u Šapcu. Predavanju su prisustvovali učenici iz Francuske i Slovačke, a nakon toga održan je praktični deo u pedagoškoj laboratoriji Visoke poljoprivredne škole.


Nathalie Billot, poljoprivredni inženjer i profesor agroekonomije i Laurent Charrier, profesor istorije i geografije, puni su utisaka.
- Ovo je moja druga poseta Šapcu, prvi put sam bio pre sedam godina. Ljudi su ovde jako ljubazni i dobri, prijateljski nastrojeni. Juče smo imali divan dan, išli smo na ekskurziju u Sremsku Mitrovicu, bilo je fantastično, učenici su bili veoma srećni i uzbuđeni, kaže profesor Loren.

Učesnici iz Francuske kažu da im se izuzetno dopada priroda i okolina našeg grada. Zadivljeni su kulturom Srbije dok je pogled na Savu i Dunav ostavio veliki utisak na njih. Upoznali su se i sa našom muzikom koja ih je oduševila i zainteresovala da nastave da je slušaju.
Kažu da se Poljoprivredna škola u Šapcu izuzetno razlikuje od njihove. Nastavni plan i program svodi im se isključivo na teoriju, dok se kod nas velika pažnja posvećuje praksi, što ih je oduševilo. Dopada im se mogućnost rada sa životinjama, praktični deo koji je u njihovoj zemlji izostavljen. Želja im je da upoznaju i povežu se sa učenicima iz Šapca, kao i da saznaju koja su njihova interesovanja, planovi i hobiji.
Slovački srednjoškolci smešteni su u Domu za učenike Poljoprivredne srednje škole u Šapcu koji, kako kažu, ostavlja poseban utisak na njih. Probali su tradicionalnu hranu koja im se izuzetno dopala.
Za razliku od drugara iz Francuske, ističu da je praksa u njihovoj školi znatno teža i da rade više nego učenici kod nas.
Kao razlog zašto su se odlučili da posete naš grad navode veliku želju da nauče nešto novo i steknu nova poznanstva i iskustva. Ž.P.


Foto: "Glas Podrinja"


Dvanaest đaka, sedam devojčica i pet dečaka od 16 i 17 godina, prvi put su u Srbiji. Prema rečima profesorke Bijo, ovaj projekat je veoma zanimljiv zato što učenici imaju priliku da razmene znanja i iskustva sa svojom generacijom iz druge zemlje.
-Cilj je unaprede svoje stručno znanje, kao i poznavanje engleskog jezika, da se upoznaju i druže, da vide jednu drugačiju kulturu i nauče nešto novo o svojim srpskim prijateljima i zemlji u kojoj žive, kaže Bijo.

Srednja poljoprivredna škola prva je u Šapcu koja realizuje Erasmus projekat. Članovi projektnog tima su Milena Đaković, logoped i vaspitač, Dragana Geratović, profesorka stočarske grupe predmeta i Željko Elor, profesor biologije. Koordinator je Tamara Tomić, profesorka veterinarske grupe predmeta.


Foto: "Glas Podrinja"


Takođe, Srednja poljoprivredna škola domaćin je i učenicima iz Slovačke, koji ostaju dve nedelje u Šapcu. Saradnja sa njima realizuje se kroz projekat Erasmus 2. Đaci iz Slovačke obavljaće praksu na školskoj ekonomiji.
- Naši učenici podeljeni su u dve grupe. Od petnaestoro njih, osam je poljoprivrednih i sedam veterinarskih tehničara. Prvi uče o školskoj ekonomiji, bašti, kako da sade biljke i grade zelene kuće, a drugi su na školskoj farmi, rade sa kravama, konjima, ovcama i uče kako da se brinu o životinjama, kaže Petronela Kurajova, profesorka engleskog jezika iz Slovačke.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa