27. oktobar 2011.27. okt 2011.
UMETNIČKA RADIONICA “TANjIN KUTAK“

ŠABAC NEISCRPNA INSPIRACIJA

Istoričarka umetnosti, viši kustos šabačkog Narodnog muzeja Tatjana Marković, već dve godine svoje slobodno vreme koristi za izradu dekorativnih predmeta uglavnom u tehnici dekupaž sa kolažnim detaljima. Poseban deo posvećen suvenirima sa predstavama starog Šapca. Preko kreativnih radova nastalih u radionici umetničkih predmeta “Tanjin kutak“, sa kulturnom baštinom Šapca, do danas se susrelo više hiljada ljudi
Pre dve godine, kada je za “Dan zaljubljenih“ došla na ideju da za drugaricinu cvećaru uradi nekoliko čestitki, Tatjana Marković nije mogla ni da pretpostavi da će je trenutni nalet kreativnosti vremenom prerasti u pravi dodatni posao. Danas je “Tanjin kutak“, radionica umetničkih predmeta, poznata po izradi različitih dekorativnih predmeta, po rečima autorke “romantičnih dela“, inspirisanih prvenstveno nekadašnjim izgledom Šapca.
- Počela sam sa čestitkama za cvećaru. Mislila sam da je to trenutno nadahnuće, ali se vremenom ispostavilo da mi je nešto, do tada potpuno strano postalo jako dopadljivo. Sa jedne strane kao način da ispunim slobodno vreme, a sa druge da ispoljim svoju kreativnost. Nakon nekog vremena, inspiraciju sam pronašla u izgledu starog Šapca. Veliki broj fotografija, razglednica koje se čuvaju u našem Muzeju i drugim institucijama kulture, predstava Grada do kojih možeš doći preko interneta ili privatnih kolekcija, pokazale su se kao interesantan materijal za apliciranje prvo na čestitke, a kasnije i na druge predmete ““ kaže Tatjana.
Nakon čestitki, kada je kako navodi, iscrpela jednu oblast do kraja, pred Tanjom se otvorilo novo polje. Od predstava Šapca, štampanih prema originalnim uzorcima pravila je različite kolaže. Ovih dana, pak, zaokupljena je tehnikom dekupaž i “shabby“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa