21. oktobar 2021.21. okt 2021.
Pravilnim đubrenjem  utičemo na vek lucerišta
ĐUBRENjE LUCERKE AZOTOM

Pravilnim đubrenjem utičemo na vek lucerišta

Poznato je da lucerka usvaja atmosferski azot, pa je đubrenje azotom veliko pitanje, koliko, kada. Lucerka usvaja azot u obliku nitrata ili ređe amonijaka.Ta količina može iznositi od 43-80% potrebnog azota, što godišnje iznosi od 140-320 kg/h u različitim agroekološkim uslovima ili prosečno oko 200 kg/h.

Intezitet đubrenja azotom može uticati na intezitet fiksiranja atmosferskog azota. Ako lucerka ima na raspolaganju dovoljne količine mineralnog azota(NO₃), dolazi do smanjenja količine fiksiranog azota, a isto tako povečane količine azota umanjuju fiksaciju atmosferskog azota i povećavaju količinu nitrata u krmi.

Primena azotnog đubriva povećava prinos suve materije i proteina ali ne značajno. Međutim, sa povećanjem količine azota, dolazi do značajnog smanjenja broja kvržičnih bakterija.Iz svega ovog proizilazi da lucerki treba dati manje količine azota pred setvu(50-60 kg/h) posebno na nešto lošijim zemljištima gde je slab razvoj bakterija i uopšte nedovoljno azota.

Veće količine azota oštećuju glavni koren, smanjuju otpornost na sušu i samim tim brže propadanje, povećavaju udeo korova što smanjuje vek lucerke. Azotno đubrivo najviše stimuliše rast mišjakinje koja deluje na proređivanje useva, ali propadanje nije posledica gustog sklopa mišjakinje već, prekrivanje zemljišta i održavanje vlažnog supstrata na kruni korena, dovodi do razvoja bolesti i konačnog propadanja useva. Što znači da lucerku treba đubriti manjom količinom azota ili po nekim istraživanjima inokulacija daje bolje rezultate u odnosu na đubrenje.

Inokulacija lucerke se obavlja bakterijom Rhizobioummeliloti.Da bi znali kako lucerište pravilno đubriti, najbolje je na osnovu agrohemijske analize koja će tačno pokazati šta fali u zemljištu odnosno preporukom koja se posle toga dobije o količini i vrsti đubriva koje treba uneti pre zasnivanja lucerišta. Pravilnim đubrenjem, utičemo na vek lucerišta što je najbitnije za svakog proizvođača.
PSSS Šabac savetodavac za ratarstvo Dipl inž.Svetlana Zlatarić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa