28. oktobar 2021.28. okt 2021.
foto: Kulturni centar Šabac)

foto: Kulturni centar Šabac)

Kulturni centar Šabac: Nagrada za najbolju
savremenu pripovetku Laza K. Lazarević

Dobitnica Marija Krtinić Veckov

„Nagrada “Laza K. Lazarević” je dragocena. Njena posebnost, osim toga, ogleda se i u konceptu koji je poslednjih godina prati. Pa tako u žiriju možemo videti većinom autorke, kritičarke, urednice, teoretičarke i profesorke književnosti, što je, moglo bi se zaključiti, dovelo do toga da i samo priznanje poslednjih godina pripadne pričama o ženskom iskustvu, što je takođe nesvakidašnje u domaćoj književnosti“, istakla je dobitnica
Kulturni centar i Lazina kuća za pisce dodelili su nagradu za najbolju savremenu pripovetku Laza K. Lazarević, Mariji Krtinić Veckov za pripovetku Uspomena iz Sokobanje.
Dobitnica nije bila u mogućnosti da primi nagradu na svečanoj dodeli kako je bilo planirano jer se samo par dana ranije porodila i postala majka po drugi put.

Evo šta nam je za tu priliku poručila Marija Krtinić Veckov:
“Jako mi je žao što ne mogu da prisustvujem dodeli nagrade Laza K. Lazarević koja me je poslednjih meseci učinila neizmerno srećnom ali nadam se da će svi razumeti razloge zbog kojih nisam sada u Šapcu i što ne mogu čak ni virtuelno da se javim žiriju, a prisutne pozdravim. Neću ništa novo reći ako kažem da su pripovetka i kratka priča zapostavljen žanr u domaćoj i regionalnoj književnosti.

Tako je i po pitanju objavljivanja i po pitanju nagrađivanja. Priznanja za kratka prozna dela su, za razliku od nagrada za romane pa i poeziju, prava retkost. U tom smislu nagrada “Laza K. Lazarević” je dragocena. Njena posebnost, osim toga, ogleda se i u konceptu koji je poslednjih godina prati. Pa tako u žiriju možemo videti većinom autorke, kritičarke, urednice, teoretičarke i profesorke književnosti, što je, moglo bi se zaključiti, dovelo do toga da i samo priznanje poslednjih godina pripadne pričama o ženskom iskustvu, što je takođe nesvakidašnje u domaćoj književnosti.

Posebno je zanimljivo što će se nagrađene priče, uz dela poznatih i priznatih autorki iz regiona, naći u zajedničkoj knjizi čime će ceo koncept ostaviti možda i uticajniji trag na književne tokove. Zbog svih ovih osobenosti, posebno mi je drago što sam dobila ovo priznanje i što će moja priča biti deo pomenute zbirke koja će obuhvatiti upravo posebne ženske glasove iz celog regiona. A moram da napomenem da je neizmerna čast i kada vaš tekst izaberu osobe poput Vladislave Gordić Petković i Lejle Kalamujić, kojima se posebno divim.

Mogu reći da je ova nagrada za mene važna i zbog pisca čije ime nosi i u čije ime je i osnovana. Laza Lazarević je začetnik moderne pripovetke u srpskoj književnosti i neko ko je sa tek devet priča napravio revoluciju na polju pripovedanja. Ipak, za mene je posebno značajan jer se u svom pisanju bavi patrijarhatom, posebno veličajući ulogu žene, pre svega majke, u srpskoj porodici. Kult majke u srpskom društvu je jedna važna tema za mene kao autorku ali iz potpuno suprotne pozicije u odnosu na Lazu Lazarevića, što se može videti i u nagrađenoj priči Uspomena iz Sokobanje”, Marija Krtinić Vecko.
Kulturni centar Šabac)

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa