28. oktobar 2021.28. okt 2021.
Konstatacije koje ne odgovaraju istini
ZORAN TOŠIĆ, PREDSEDNIK ODBORA ZA EKONOMIJU GO ZZS

Konstatacije koje ne odgovaraju istini

Predsednik Resornog odbora za ekonomiju Gradskog odbora stranke Zajedno za Srbiju Zoran Tošić je na konferenciji za medije reagovao na navode koje su izrekli gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine Grada Nemanja Pajić, a tiču se stanja budžeta grada u prošloj godini. Tošić je istakao da je na konferenici iznet “niz konstatacija koje ne odgovaraju istini”.

-Tada, a i prethonih meseci, vrlo često je prezentovana jedna netačna informacija, da je budžet Šapca bio u minusu 300 miliona dinara i da bi bez pomoći Republike u oktobru bio u problemu i račun bi bio blokiran. Po završnom računu 2019. godine grad Šabac je bio u suficitu 580 milina dinara. To su sredstva koja su preneta u 2020. godinu. Tada je konstatovano da je porast budžeta bio više od 200 miliona i da su to uglavnom sredstva od poreza na zarade, kao posledica velikog broja novozaposlenih radnika. Završni račun za 2019. godinu je usvojen krajem oktobra 2020. godina, tj. kada je nova koalicija preuzela vlast. Tada je na računu grada bilo 205 miliona. Sve obaveze su bile isplaćene, tako da nije bilo nikakvih zaostalih dugovanja. Prihodi do kraja godine su se kretali u iznosu do 83 miliona dinara. Tako da je ukupno bilo 288 miliona na računu. Dolazimo do toga da se u javnost iznosi da je budžet pred kolapsom, da su dugovanja ogromna i na osnovu toga iz Republike je prebačeno 300 miliona. Na kraju godine, po završnom računu, ukupan suficit je bio 588 miliona. To su sredstva koja su preneta za 2021. godinu. Kada se ove cifre saberu i oduzmu, možemo da konstatujemo da i bez tih 300 miliona prebačenih iz Republike, na kraju godine bi grad bio pozitivan 288 miliona dinara. To su egzaktni podaci i cifre koje se mogu pronaći na sajtu grada, rekao je Zoran Tošić.

Tošić je istakao da je grad uložio više od 1,5 milijardu dinara u investicije u perodu od 2016. do 2020. godine. Naveo je da su rezultati ostvareni u tom periodu uticali na formiranje budžeta koji je omogućavao značajna ulaganja u infrastrukturu i invesrticije.

-Imali smo povećanje zaposlenosti u tom periodu prosečno po 1.400 novozaposlenih godišnje. To su podaci iz Fonda PIO. Za šest mesec 2021. godine, prema istom izvoru, na području Šapca su novozaposlena 202 radnika. Samo slep čovek ne može da vidi špta je sve urađeno u gradu u prethodnom periodu, rekao je Tošić.

Prema njegovim rečima, gradska vlast i grad bili su opstruisani od strane Republike. Naveo je da je grad izdvojio sredstva za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Opšte bolnice, ali da nije moglo da dođe do dogovora sa bolnicom.

-Pored toga, projekti Luke i Severozapadne radne zone nisu mogli da prođu kod ministarstva. Kada je vlast promenjena to se dogodilo, naveo je Tošić.

Zoran Tošić smatra da su Aleksandar Pajić i Nemanja Pajić na pomenutoj konferenciji demantovali sami sebe.

-Od svih projekata koje su zamislili i sa kojima su u predizbornoj kampanji izašli, do sada nije ništa urađeno. Konstatovano je da nije ništa do sada rađeno zato što se nova vlast borila sa problemima koji su nasleđeni iz prethodnog perioda. Dobar deo nove vlasti je iz prethodnog perioda, učestvovali su u vlasti, glasali budžet, investicije, bili aktivni učesnici vođenja grada, rekao je Tošić.
Istakao je da mu posebno smeta floskula “grad partner državi” i da ne može to da shvati.

-Da li to znači da ako nije ista vlast na lokalu kao u Republici da tu žive građani drugog reda koji nemaju nikakvih potreba i koje treba kažnjavati, rekao je Zoran Tošić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa