28. oktobar 2021.28. okt 2021.
Na vodama Mačve
Ribolov: Početak zimske sezone

Na vodama Mačve

U toku je zimska sezona ribolova a kako je riba hladnokrvna životinja njen metabolizam zavisi od temperature vode. Većina riba u zimskom periodu pravi tzv. krtoge odnosno odlazi u najdublje delove reke i tu provodi zimu. Samim tim u tom periodu njihova aktivnost je najintenzivnija kada se spremaju da odu u krtog i hrane se, prave jata
Ribolov je stara i daleko rasprostranjena aktivnost lova, kako riba tako i drugih životinja koje žive u vodi – školjke, rakovi, lignje, sipe, hobotnice i slično.
Razlikuje sportski i komercijalni ribolov, a može se podeliti na rečni, morski, jezerski i veštački ribolov.

Kada je reč o trenutnoj situaciji na vodi, reka Sava izuzetno je niska za ovo doba godine. Kako dolazi hladno vreme tako i voda počinje da se hladi a to ribolovcima znači samo jedno – veća aktivnost ribe koja se sprema za zimske uslove i intenzivno se hrani. Što se voda više hladi grabljivice su aktivnije, prvenstveno Štuka i Smuđ a koje se mogu loviti na varalicu i prirodne mamce.

U toku je zimska sezona ribolova a kako je riba hladnokrvna životinja njen metabolizam zavisi od temperature vode. Većina riba u zimskom periodu pravi tzv. krtoge odnosno odlazi u najdublje delove reke i tu provodi zimu. Samim tim u tom periodu njihova aktivnost je najintenzivnija kada se spremaju da odu u krtog i hrane se, prave jata.

Po ulovima ribolovaca, ova godina spada u srednje godine dok je prošla godina bila bolja jer je i sam vodostaj bio povoljniji.

RIBOLOVAČKI BONTON
Biti pecaroš ne znači ustati rano, otići na vodu napecati sve što se zakači na udicu, zatim brže bolje kući da se riba isprži i pojede. Ako se tako ophodite prema pecanju i ribi lakše i jeftinije je da odete u ribarnicu i kupite ribu. Pročitajte ova osnovna pravila ponašanja na vodi i pokušajte da ih poštujete.
– VRATITE U VODU RIBU KOJA JE ISPOD MERE !!! ( Šaran 30 cm, Štuka 30cm, Linjak 20 cm, Smuđ 35 cm, Karaš 20cm, Kečiga 30cm, Deverika 25 cm, Som 60 cm )
– Počisti smeće koje si zatekao, mnogo je lepše pecati na čistoj obali. Sve smeće spremi u kesu i baci u kontejner kada se budeš vraćao kući.
– Obalu ostavi uvek čistu. Ne ostavljaj iza sebe smeće, papire i druge otpatke, biće ti krivo kada dođeš sledeći put na to mesto i zatekneš prljavu obalu.
– Ne stvaraj buku na ribolovnom mestu, smeta i ribi i drugim ribolovcima.
– Uvek zatraži dopustenje (od ribolovca koji je pre tebe došao) za ribolov u njegovoj blizini.
– Pažljivo rukuj priborom i ne prebacuj svojim preko tuđeg.
– Ne zabacuj blizu kolege koji je prvi došao, odmakni se malo od njega.
– NAŽALOST ne postoje privatna rirbolovna mesta i ne pokušavaj da se svađaš sa „uljezom“ koji je seo na tvoje mesto (propašće ti dan namenjen pecanju). To što si ga ti pripremio i prihranio ne znači da si ga zakupio, pokušaj da ustaneš ranije od „uljeza“ ili pronađi skriveno mesto gde „uljeza“ nema.
– U prolazu do ribolovnog mesta uvek pozdravi ribare na koje nailaziš, NE sa sretan ulov majstori već jednostavnim BISTRO.
– Ne bućkaj po vodi.
– Spremi kompletan pribor ( sve što ti je potrebno ) pre pecanja, ne dozvoli da tražiš od kolege da ti pozajmi jednu udicu, olovicu i sl.
– Ako ti neko dete zatraži udicu daj mu, to su ipak naši naslednici.
– Ne savetuj nikoga, ne nameći svoje mišljenje ako ti savet i mišljenje niko nije tražio.
Izvor: https://srda.wordpress.com/



Sve riblje vrste su aktivne, međutim ne podjednako dobro. Kako Aleksandar Jovanović zastupnik sportsko-ribolovačkog kluba „Bistro“ kaže, trenutno je najaktivnija Bela riba, tj. Deverika, Babuška i to na fider tehniku pecanja, dok ribolovci znatno slabije rezultate postižu na plovak. Na varalicu i kedera javlja se Štuka i Smuđ, dok je Šaran slabije aktivan ali javljao se i Bucov.
U donjem toku reke Drine takođe je najaktivnija Bela riba kako na plovak tako i na fider. Pored toga, lovljeni su i Skobalj, Mrena, Plotica kao i Bucov na varalicu. Štuka se javljala na okolnim šljunkarama i barama.

Na ušću reke Drine u Savu u poslednje vreme ulovljeno je nekoliko izuzetno krupnih Somova na varalicu, a na vodama u Vojvodini na koje idu Šabački ribolovci lovljena je Babuška.
Uzvodnije od Drenovačke Ade i dalje izuzetno dobro radi Deverika na fider tehniku.

Dragi čitaoci, od ovog broja „Glasa Podrinja“ predstavljamo vam rubriku ribolov, o kojoj možete čitati kontinuirano u svakom drugom izdanju.
Kroz priče iskusnih i strastvenih ribolovaca, prenećemo vam njihova iskustva, savete i zanimljive anegdote.
Ž.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa