28. oktobar 2021.28. okt 2021.
Radovi prazne kasu
IZVRŠENjE BUDžETA PLANIRANOM DINAMIKOM

Radovi prazne kasu

O ostvarenoj dinamici punjenja i pražnjenja opštinskog budžeta u izveštajnom periodu, pre nego što se ova tačka našla na dnevnom redu prošlonedeljne skupštinske sednice, diskutovalo je Opštinsko veće
Odlukom o budžetu opštine Koceljeva za 2021.godinu, a potom i rebalansom, planirani su prihodi od nešto više od 410 miliona dinara. Sa druge strane rashodi iz sredstava budžeta projektovani su na iznos od oko 450 miliona. Osim toga u ukupnim planiranim rashodima prikazana su i sredstva od gotovo 300 miliona dinara koja su kapitalni transfer iz prethodne godine namenjen za izgradnju i rekonstrukciju PU “Poletarac” u Koceljevi.

Ostvareni rashodi u prvih devet meseci tekuće godine manji su od prihoda u lokalnom budžetu za više od 115 miliona dinara, jer je iz kase u ovom periodu potrošeno oko 197,5 miliona tj. skoro 44 odsto. Sa druge strane u nju se slilo oko 313 miliona što je izvršenje od preko 76 odsto od godišnjeg plana.
O ostvarenoj dinamici punjenja i pražnjenja opštinskog budžeta u izveštajnom periodu, pre nego što se ova tačka našla na dnevnom redu prošlonedeljne skupštinske sednice, diskutovalo je Opštinsko veće.
–Idealno bi bilo da je negde ostvareno izvršenje budžeta oko 75 odsto za prvih devet meseci. U većini prihoda, a dobrim delom i kod rashoda, to izvršenje se kreće oko tog procenta. Deo odstupanja koja su uglavnom pozitivna su u delu prihoda i ona su otklonjena kroz rebalans budžeta koji je usvojen pre izvesnog vremena i odnosi se, pre svega na porez na zarade, na dohodak građana, što je pozitivna stvar i taj prihod je korigovan za sedam miliona dinara u odnosu na planirani prihod odlukom o budžetu- izjavio je šef odseka za finansije u opštinskoj upravi Mileta Kovačević.

Kada je reč o rashodima on je istakao da se izvršenje budžeta odvija prvobitno planiranom dinamikom, ali da su trenutno prisutna nešto veća odstupanja u delu saobraćajne infrastrukture i održavanja javnih zelenih površina.

–Kod saobraćajne infrastrukture je reč o asfaltiranju ulica i opštinskih puteva, a kod održavanja javnih zelenih površina u pitanju je rekonstrukcija parka kod Doma kulture u Koceljevi. Taj deo je ostao da se izvrši u četvrtom kvartalu. Završen je tender za rekonstrukciju parka i nakon celokupne procedure biće zaključen ugovor a izvođač radova uveden u posao. Takođe, sledi i zaključenje ugovora sa izvođačem radova za rekonstrukciju Rasničke i ostalih prilaznih ulica bez, za sada, radova na ulici Žiće Dimitrijevića koja je zaista skupa i ukoliko bi nju počeli da radimo pre nego što uradimo sporedne, upropastili bi je kasnije izvođenjem naknadnih radova u tom delu pristupnih saobraćajnica. Ako vreme dozvoli verujemo da će radovi u tom delu biti završeni do Nove godine- poručio je Kovačević.

IDEJA ŠETALIŠTA PONOVO ŽIVI
Iako nije u direktoj vezi sa ovogodišnjim budžetom, predsednik opštine Dušan Ilinčić najavio je da će rukovodstvo ove lokalne samouprave pokušati da obezbedi dodatna sredstva za realizaciju projekta šetališta kraj Rasnice.

–Krenuli smo sa idejnim rešenjem i moramo nastaviti nakon toga da uradimo projekat za izvođenje, tačnije za dobijanje građevinske dozvole. Postoje neke indicije da možemo da rešimo deo koji nam je najbitniji i da uredimo i levoobalni i desnoobalni deo, rešenje korita, kosina i šetališne zone sa kompletnim pratećim opremanjem uz samu reku. Uz uređenje i izgradnju šetališta, uz dve škole i vrtić, kao i sportske terene i bazen, bila bi to jedna lepa celina za čiju realizaciju se rodila ideja još sedamdesetih ili osamdesetih godina. Na žalost, nikada ova celina nije do kraja završena i ideja nije realizovana- rekao je Ilinčić i dodao da veruje da je došao trenutak da se ona sprovede u delo u narednom periodu.

Za sada je u planu da se šetalište uradi od mosta kod Lovca do bazena, a kasnije bi, ukoliko bi bilo uslova, ono eventualno bilo produženo uz Tamnavu do fabrike “Rauh” ili do pešačkog mosta.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa