6. avgust 2009.6. avg 2009.
UZ PESNIKOV JUBILEJ

ANTOLOGIJSKI IZBOR

U izdanju SERBIKE, upravo je izašla iz štampe nova antologija savremenog srpskog pesništva, od 1977. do 2007. pod nazivom: POEZIJA I POSLEDNjI DANI, književnog kritičara Dobrivoja Stanojevića. U te tri decenije našlo se sve ono što je već, ili što će ubrzo postati deo istorije moderne pesničke misli.
Pošlo se od 1977. i nekoliko ključnih zbirki, prelomnih za dalje tokove srpskog pesništva. Među njima su i “LABUDOVI NAD VILA LESKOM“ Krstivoja Ilića, sa čuvenog konkursa Udruženih izdavača, rukopis koji je Ilića svrstao među pobednike najvećeg književnog nadmetanja u jugoslovenskoj književnosti.
Ono što je interesantno u ovaj izbor uneti su Ilićevi stihovi u slobodnom stihu, u odnosu na druge, mnogo poznatije forme elegijskog distiha i soneta!
Pitali smo ovog živog klasika srpskog pesništva kako gleda na ovakav izobr, i na antologije uopšte?
- Ja imam samo dve knjige u slobodnom stihu: “Labudove nad Vila Leskama“, i “Prigovor Orfeju“, i uvek se posebno radujem kad antologičari baš iz njih biraju stihove! Jer, kao što ti je poznato, elegije i soneti su odavno neprikosnoveni.
Svaka antologija, a mi ovde govorimo o najznačajnijim, neka je vrsta krunisanja pesničkog napora. I trajno svedočanstvo u vremenu kojem pripadamo, i onom kojem će pripadati naši potomci...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa