27. oktobar 2011.27. okt 2011.
PODSTICAJNE MERE GRADA NAMENjENE MLADIMA

ZAJEDNO GRADIMO BUDUĆNOST

Na osnovu rezultata poslednjih istraživanja, Grad Šabac svrstao se u red malobrojnih gradova u Srbiji koji su u velikoj meri sprečili odliv stanovništva u veće gradove
Privlačenje direktnih stranih i domaćih investicija, infrastrukturno opremanje grada, poput Severozapadne radne zone, kao i nagrade i stipendije za učenike i studente, predstavljaju polazne tačke u borbi za smanjenje nezaposlenosti, namenjene prevashodno populaciji mladih. O konkretnim merama, koje Gradska uprava Šapca sprovodi radi sigurnije budućnosti mladih, za „Glas Podrinja“ govori zamenica gradonačelnika Šapca, Jasminka Ristivojević.
Gospođo Ristivojević, kako ocenjujete trenutni položaj populacije mladih u Šapcu, i koje mere Gradska uprava preduzima radi poboljšanja njihovog statusa?
- Mladi, uzrasta od 15 do 29 godina, čine jednu petinu stanovnika na području Grada Šapca, pa samim tim predstavnici grada imaju obavezu da pronalaze rešenja kojima će se poboljšati položaj omladine. Nagrađivanje najdarovitijih učenika i studenata, oragnizovanje akcija i sadržaja namenjenih mladima, kao i osmišljavanje i realizacija projekata kojima se mladim ljudima pruža mogućnost zasnivanja radnog odnosa, predstavljaju mere koje Gradska uprava sprovodi radi unapređenja kvaliteta života mladih.
Od kog uzrasta mladi mogu da očekuju pomoć grada?
- Grad Šabac se trudi da već u toku osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja pomaže najboljim učenicima. Nagrade za najbolje učenike, nosioce Vukovih diploma, kao i nagrade za učenike koji na državnim takmičenjima osvajaju najviša mesta, predstavljaju konkretne načine pomoći. U 2011. godini, izdvojili smo 2 miliona dinara za učenike koji donose medelje i priznanja sa raznih školskih takmičenja. Pokušavamo da talantovanim učenicima obezbedimo što kvalitetnije uslove za rad i usavršavanje, pa smo pre nekoliko godina pokrenuli Letnji matematički kamp, na kome učestvuju daroviti mladi matematičari iz Šapca, kao i iz drugih gradova i regiona. Ovu manifestaciju osim Gradske uprave, finansiraju i društveno odgovorne kompanije, a predavanja organizuju najbolji matematičari, među kojima je i naš nekadašnji stipendista, Dušan Milijančević, koji svoj posao obavljaju volonterski.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa