4. novembar 2021.4. nov 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Obeleženo 103. godine od oslobođenja Šapca

Čuvanje sećanja na žrtve

Povodom 103. godine od oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu (1918-2021) gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić u utorak je položio venac ispred spomenika palim Šapčanima u porti Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla.

Tom prilikom gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić naglasio je važnost negovanja kulture sećanja na žrtve stradale tokom Prvog svetskog rata.

-Svojim nasledicima treba da ostavimo tu kulturu, da se i oni sećaju svega onoga što je dovelo do slobode našeg grada. Danas se vode neke druge borbe, drugi ratovi, pre svega ratovi na „političkom“ polju, da dobre ideje, stavovi i ekonomski programi budu prioritet i da omogućimo našim sugrađanima bolji i kvalitetniji život.

Šabac je grad koji je u Prvom svetskom ratu izgubio više od polovine stanovnika. Deo zarobljenih stanovnika austrougarska vojska mučila je i ubila u porti crkve, a crkvu je spalila kao i biblioteku sa knjižnim fondom.

Obavezu kako starijih tako i mladih da čuvaju sećanje na sve nedužne ljude koji su izgubili svoje živote istakao je Dr Dragutin Jovanović.

-Voleo bih da na današnji dan ovde prisutni budu i đaci, mladi, koji treba da nastave ono što mi radimo sada. Šabac je jedan od najstradalnijih gradova u Srbiji a mladi su ti koji u godinama koje dolaze treba da nastave našim stopama i neguju sećanje.

Zbog masovnosti zločina nad stanovništvom koje je pružalo otpor okupaciji, Šabac je nakon rata prozvan „Srpski Verden“, a grad je odlikovan Francuskim ratnim krstom sa palmama, Ordenom Čehoslovačke republike i Karađorđevom zvezdom.
Ž.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa