4. novembar 2021.4. nov 2021.
Foto: ZZS

Foto: ZZS

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Saradnjom zelenih stranaka i pokreta u regionu do boljeg života svih građana

Nebojša Zelenović, lider ZZS i OGP AKCIJA, predstavio je ideje koje su pokrenute u Srbiji u okviru programa Zeleni dogovor za Srbiju, koji zasnovan na zelenim politikama
Predstavnici stranke Zajedno za Srbiju, Otvorene građanske platforme AKCIJA, zajedno sa prijateljima iz Ekološkog ustanka i Ne davimo Beograd, učestvovali su na prvom Regionalnom forumu Zelene evropske mreže, koji je održan minulog vikenda u Crnoj Gori. Domaćin foruma bio je Građanski pokret URA, a prisustvovali su predstavnici stranaka i organizacija iz celog regiona, kao i predstavnici iz cele Evrope.

Nebojša Zelenović, lider ZZS i OGP AKCIJA, predstavio je ideje koje su pokrenute u Srbiji u okviru programa Zeleni dogovor za Srbiju, koji zasnovan na zelenim politikama.

Zelenović je učesnicima foruma predstavio način na koji je oformljena OGP AKCIJA, kao i plan za formiranje novog zelenog bloka u Srbiji.

Iskustva iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske jasno su pokazala da su platforme i udruživanje svih organizacija koje zastupaju građanska prava i demokratske vrednosti dovele do promena. Ideja stranke Zajedno za Srbiju, uobličena u OGP AKCIJA, koja okuplja ljude iz čitave Srbije, jasan je znak da je u Srbiji probuđena svest da zajedno možemo napraviti promenu.

Takođe, on je poručio da je veće učešće građana u odlučivanjima od izuzetne važnosti, što se i pokazalo na primeru Šapca, u vidu referendumskog odlučivanja i direktne demokratije.

Zbog toga je sledeći korak članstvo u Evropskoj partiji zelenih, jer do boljeg života i čiste životne sredine može se doći samo saradnjom i zajedničkom borbom


Lider ZZS i OGP AKCIJA istakao je da je regionalna saradnja krucijalna kako bi se uspostavilo konačno pomirenje na ovim prostorima. Borba za elementarne stvari koje se tiču svakog građanina, u okviru zaštite životne sredine, vladavine prava, građanskog odlučivanja, prepoznate su kao baza oko koje je potrebno ujedinjenje i zajedničko delovanje svih građana koji žele promene.

Zbog toga je sledeći korak članstvo u Evropskoj partiji zelenih, jer do boljeg života i čiste životne sredine može se doći samo saradnjom i zajedničkom borbom.

Predsednik Pokreta URA Dritan Abazović naglasio je da je ovo prvi korak ka stvaranju jedinstvene mreže organizacija na Balkanu, zasnovane na zelenim politikama. Saradnjom u okviru zelenih politika, kao i u okviru problema koji su slični ili isti u svim zemljama regiona, možemo doći do zajedničkih rešenja, koja će svakako imati veći uticaj ukoliko se istovremeno primenjuju na celom Balkanu.

Na Regionalnom forumu učestvovali su između ostalih i Viola von Cramon, Thomas Waits, Christine Wetzel i mnogi drugi istaknuti predstavnici zelenih stranak i pokreta iz regiona i Evrope.
Informativna služba ZZS

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa