11. novembar 2021.11. nov 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Postavka u Galeriji Kulturnog centra

Umetničko „Preobraženje“

„Retke su samostalne izložbe u Galeriji na kojima svoje likovno umeće i stvaralaštvo predstavljaju tri stvaraoca. Iako različite ove tri sjajne mlade umetnice su napravile sjajnu izložbu koja sublimira sva njihova znanja, emocije, senzualnost, posvećanost veri, umetnosti. Sebi i nama, istakla je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić
U Galeriji Kulturnog centra u Šapcu za posetioce dostupna je izložba „Preobražaj“, tri mlade umetnice (Marije i Minje Poljak iz Beograda i Marije Vukosavljević iz Valjeva) koje prvi put samostalno predstavljaju svoje stvaralaštvo u gradu na Savi. Posetioci su u prilici da pogledaju izložbu kroz dva pristupa ikoni i jedna umetnica koja se bavi crtežom na kojima preovlađuje ljudska figura.

-Retke su samostalne izložbe u Galeriji na kojima svoje likovno umeće i stvaralaštvo predstavljaju tri stvaraoca. Iako različite ove tri sjajne mlade umetnice su napravile sjajnu izložbu koja sublimira sva njihova znanja, emocije, senzualnost, posvećanost veri, umetnosti i sebi. Nama. Sama umetnost je jedno putovanje. Idemo od dela do dela, kao od mesta do mesta na geografskoj karti i otkrivamo beskonačan broj puteva ovih mladih i talentovanih žena, beskonačan broj prolaza. Sam život je veliko putovanje i zato je u svakom pojedninačnom slučaju specifičan i vredan poštovanja.
Potraga za fundamentalnim ljudskim iskustvom neizbežna je za svakog ko teži ideji suštinske humanosti, bez predrasuda – istakla je Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti.

Marija Poljak, rođena je 1998. u Beogradu, diplomirani primenjeni umetnik, (odsek keramika Fakulteta primenjenih umetnosti). Učestvovala je na 45 koletivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a svoja dela predstavla je i na više samostalnih postavki. Trenutno je na master studijama Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Marija Vukosavljević, rođena je 1979. u Valjevu, a diplomirala je na FPUD (odsek ). Bavi se slikarstvom, a šest godina je provela u manastiru Gradac gde se bavila ikonopiso. U svom stvaralaštvu ima brojne realizovane projekte u tehnici veza (plaštanice) za srpske manastire i crkve.

Minja Poljak, rođena je 1991. godine u Beogradu, primenjeni umetnik (odsek scenografija), a trenutno je na doktorskim studijama (odsek primenjeno slikarstvo). Dobitnica je Dositejeva stpendije i redovan član ULSS. Izlagala je na više samostalnih i kolektivnih ouložbi. U pozorištu radi u oblsti scenografije i kostimografije, te je u toj oblasti autorka više projekata.
- Velika mi je čast što smo imale priliku da sarađujemo na ovaj način i da zajedno izložimo naše radove- naglasila je Minja Poljak.

Postavka je otvorena do 15. Novembra u Galeriji Kulturnog centra Šabac.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa