11. novembar 2021.11. nov 2021.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

SIVILO: PRVI KRATKOMETRAŽNI FILM JOVANE PALINKAŠ

Psiha na udaru virusa

Psihu predstavlja mlada osoba zato što mislim da je mladima najteže, limitirani smo – ne možemo da putujemo, da studiramo u inostranstvu, čak ni da se družimo onako kako bi trebalo. Uglavnom se viđamo jedan na jedan. Mladi su izgubili radost i ambiciju.
Nedavno je na Youtubu osvanuo kratkometražni film „Sivilo“ mlade šabačke umetnice Jovane Palinkaš. U dvadeset prvoj godini, studentkinja je četvrte godine filmske režije na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Mlada, lepa i talentovana, bez naznake nadobudnosti, koja je svojstvena njenim godinama i pozivu za koji se opredelila, sa dubokim promišljanjem o životu i njegovim hirovima, u kratkom razgovoru koji smo vodile, ostavila je utisak. Ukoliko nas „nos“ ne vara, što se retko dešava, na dobrom je putu da nađe svoje mesto pod suncem, a Šabac još jedan talenat na koji će biti ponosan.

Film Sivilo, koji si snimila prošle godine, doneo ti je desetku na ispitu. Ipak, odlučila si da sačekaš sa njegovom premijerom na Youtubu?
- U toku karantina, često sam razmišljala kako je ljudima koji su sami, pogotovo mladima. Tada se rodila ideja da napravim film, koji sam realizovala sa ekipom sa fakulteta. Danas je aktuelniji nego što je bio u trenutku kada smo ga snimali zato što se tek sada vide „rezultati“ protekle godine, koja je ozvaničila „novu normalnost“. U međuvremenu smo naučili kako da živimo sa korona virusom, ali smo prilično mentalno pogođeni. Ljudi su se mnogo izmenili.

Jovana Palinkaš rođena je u Šapcu, gde je završila osnovnu i srednju Muzičku školu „Mihailo Vukdragović“. Na završnoj je godini Fakulteta za medije i komunikacije. Svira flautu, klavir, voli da peva i slika, bavi se videografijom, fotografijom, montažom i digitalnim marketingom. Bila je deo ekipe na snimanju serija „Porodica“ i „Dinastija“. Njen prvi kratkometražni film „Sivilo“ možete pogledati na YouTube kanalu: „Jovana Palinkaš“.


Sivilo prikazuje „karantinski“ dan jedne devojke, međutim, u pitanju je metafora?
- Devojka predstavlja psihu. Neki to nisu razumeli, verovatno su gledali ravnolinijski i, bez dubljeg sagledavanja, propustili poentu. Možda mi nismo ni svesni koliko je loše naše mentalno stanje. Ovo što nam se dešava sada, isplivaće kasnije, možda naredne godine. Mislim da se o mentalnom zdravlju nedovoljno govori i to je bio jedan od motiva da snimim film, da skrenem pažnju na ovu temu.

Biti mlad nikada nije bilo lako, a danas je posebno izazovno?
- Psihu predstavlja mlada osoba zato što mislim da je mladima najteže, limitirani smo – ne možemo da putujemo, da studiramo u inostranstvu, čak ni da se družimo onako kako bi trebalo. Uglavnom se viđamo jedan na jedan. Mladi su izgubili radost i ambiciju i žive dan za danom, sede i gledaju televiziju, prisutna je nekakva beživotnost. Mi ćemo tek da odrastemo i postanemo ljudi, doći će naše vreme, a iskusićemo posledice svega što nam se sada dešava.

Možda mi nismo ni svesni koliko je loše naše mentalno stanje. Ovo što nam se dešava sada, isplivaće kasnije, možda naredne godine


Završila si osnovnu i srednju muzičku školu, a odlučila si se za režiju. Koji je bio okidač za tvoju strast prema filmu?
- To me, uglavnom, svi pitaju. Ceo život sam želela da upišem Muzičku akademiju, to je trebalo da bude moj put, međutim, kada sam počela da se pripremam za fakultet shvatila sam da jedino mogu da radim kao profesor ili nastavnik, a jedino to nisam želela. Onda su me profesori usmerili na muzičku produkciju, istraživala sam i dogodio mi se film. U prvom trenutku nisam ni znala šta sve to podrazumeva, ali kako vreme prolazi, sve više me oduševljava. Režija obuhvata sve, i muziku koja će mi uvek biti važna.

Da te pitam za planove, ne znam koliko je primereno?
- Teško je danas planirati. Pre svega što nas je zadesilo, planirala sam da upišem master, što sada nije opcija. Možda će biti, ako se sve bude stabilizovalo, za sada mi je plan da da nađem posao u struci kada diplomiram. Sve zavisi od toga kako će se razvijati situacija.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa