11. novembar 2021.11. nov 2021.
Jesenje plavo prskanje voća
REČ STRUČNjAKA

Jesenje plavo prskanje voća

Higijena voćnjaka obuhvata: sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćki, uklanjanje starih, polomljenih grana. Sav ovaj biljni materijal treba izneti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija prezimljujućih patogena
Obavezna mera u voćnjaku tokom jeseni, je jesenje plavo prskanje. Podsećamo voćare da u jesen, nakon završene berbe, počinje zaštita od bolesti, za narednu godinu. Radovi u voćnjaku u jesen počinju održavanjem higijene.

Higijena voćnjaka obuhvata: sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćki, uklanjanje starih, polomljenih grana. Sav ovaj biljni materijal treba izneti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija prezimljujućih patogena.
Poželjno je da se čeličnom četkom ili posebnim strugačima, sa debla i ramenih grana ostruže kora. Zajedno sa starom korom skidaju se mahovina, lišajevi kao i gnezda gusenica koje su na stablu našle zimsko sklonište.

Plavim prskanjem – suzbijaju se uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se
-rogač šljive,
-monilioze koštičavih voćki (kajsije, breskve, šljive, trešnje i višnje),
-bakteriozne plamenjače jabuke i kruške,
-šupljikavost lišća i
-krastavost plodova kajsije i drugih koštičavih voćki,
-kovrdžavost lišća breskve,
-skorioze vinove loze

Prouzrokovači navedenih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak-ranama, trulim organima i drugim skrivenim mestima.
Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra da ne dođe do zanošenja preparata, kada je temperatura iznad 10°C. Stabla moraju biti dobro nakvašena, dok sa njih ne počne da se sliva preparat, zbog čega se često kaže “voćke je potrebno okupati”. Ukoliko neki deo ostane neistretiran, na njemu se može u proleće pojaviti bolest. S obzirom da sredstva za jesenje prskanje imaju plavičastu boju, pa kada se voćnjak njima isprska, dobija plavičastu nijansu, po kojoj je ova operacija zaštite dobila ime “plavo prskanje” voćari mogu lako uočiti propust koji su napravili prilikom prskanja i ponoviti prskanje preskočenih mesta.

Sva sredstva za plavo prskanje pripadaju grupi bakarnih jedinjenja. To su: Bordovska čorba (bilo industrijska ili samostalna priprema) koja se koristi u koncentraciji 1,5-2%, Blauvit u koncentraciji 1%, Bakarni oksihlorid 50, u koncentraciji 0,75%, Kupragin u koncentraciji 0,35%. Cuproxat u koncentraciji 0,35%.
PSSS Šabac, dipl.inž. Slavica Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa