11. novembar 2021.11. nov 2021.
Foto: Prihvatilište za pse

Foto: Prihvatilište za pse

REŠIMO PROBLEM NAPUŠTENIH ULIČNIH PASA (5)

Istine i predrasude o kastraciji vaših ljubimaca

Koji su razlozi zbog kojih vlasnici ne sterilišu svoje ljubimce?
Sterilizacija / kastracija je rutinski operativni zahvat koji će vašem kućnom ljubimcu omogućiti srećniji i bezbrižniji život, a to automatski znači i vama kao njegovom vlasniku. Pronašli smo podatak koji kaže da se “svakoga dana rodi otprilike 7 puta više pasa nego ljudi. Zbog velike razlike između broja pasa i ljudi smanjuje se verovatnoća da će više pasa pronaći dom. Odatle veliki broj napuštenih, ujedno zlostavljanih, mučenih i ubijanih životinja.” Najgore što čovek može uraditi jeste da izbaci neželjene štence i pse na ulicu, na deponije, šume... To je nehumano i kažnjivo zakonom.

Koji su razlozi zbog kojih vlasnici ne sterilišu svoje ljubimce? Možemo li da vas zainteresujemo za ovu temu i da li ćete prepoznati svoje predrasude u ovom tekstu? Dakle šta je istina a šta zabluda kada govorimo o kastraciji pasa i koje su vaše najčešće nedoumice?

Da li je zdravo za ženku da ima bar jedno leglo?
Nije. Preporučuje se kastracija pre prvog legla i time se drastično smanjuje pojava tumora mlečnih žlezda kod ženki i testisa kod mužjaka.

Da li će kastriran pas postati gojazan?
Nije obavezno da se to dogodi. Uz odgovarajuću negu, ishranu i kretanje, pas može imati optimalnu težinu. Kastrirani psi imaju manje energetske potrebe, zato bi kvalitet obroka trebalo prilagoditi novonastaloj situaciji.

Da li se menja ponašanje psa nakon kastracije?
Promene su moguće i one su zapravo poželjne. Pas može postati manje agresivan, druželjubiviji. Ali ako je zaštitnički nastrojen pas to će i ostati.

Da li su sterilizacija i kastracija opasni i bolni zahvati?
Operacije su u najvećem procentu bezbedne i bezbolne. Pas mora biti pregledan pre anestezije zbog svake sigurnosti. Zahvat obavljaju veterinari u vet ambulanti. Anestezija je uvek rizik ali u vet ambulanti iskusni veterinar neće imati većih problema. Smatra se rutinskom operacijom nakon koje se pas veoma brzo oporavlja, u roku od nekoliko dana.

Da li je “čuvanje psa ” od parenja dovoljno odgovorno?
Možda ćete ga i sačuvati i time sprečiti neželjene štence, ali svakako nećete sprečiti hormone da budu aktivni. Na taj način ugrožavate zdravlje vašeg ljubimca, pre svega kompromitujete zdravlje njihovih reproduktivnih organa.

Koliko pas treba da bude star za kastraciju?
U našoj zemlji kastraciju možete tražiti psima starijim od šest meseci.
Sterilizacija ili kastracija vašeg ljubimca podrazumeva i manji broj pasa koji će završiti na ulici ili biti eutanaziran u Prihvatilištima.” Ako možemo osigurati da svaki pas ima odgovornog vlasnika, imaćemo podršku i pozitivne promene u našoj zajednici. Problem pasa lutalica leži upravo u neodgovornom vlasništvu. Budite odgovorni, kastrirajte svog ljubimca, produžite mu život i učinite ga kvalitetnijim.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa