11. novembar 2021.11. nov 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

VANREDNA SITUACIJA ZBOG IZLIVANjA TAMNAVE

Poplave usled intenzivnih padavina

Domaćinstva nisu bila ugrožena, a najkritičnije je bilo u naseljenom mestu Kamenica. Reka se u centru ovog sela izlila iz korita i poplavila pojedina dvorišta, ali stambeni objekti nisu bili u opasnosti. Ipak, ova činjenica nije umanjila brigu meštana koji su bili uznemireni zbog novih poplava u njihovom selu
Zbog izlivanja reke Tamnave opština Koceljeva je na sednici Štaba za vanredne situacije, održanoj u petak, proglasila vanrednu situaciju. Tamnava je, usled intenzivnih padavina, duž svog toka u nebranjenim zonama izašla iz korita i poplavila hektare obradivog zemljišta.

Voda se izlila na oranice ali i na regionalni put prema Donjem Crniljevu pa je na pojedinim deonicama saobraćaj bio otežan ili u potpunom prekidu.

Domaćinstva nisu bila ugrožena, a najkritičnije je bilo u naseljenom mestu Kamenica. Reka se u centru ovog sela izlila iz korita i poplavila pojedina dvorišta, ali stambeni objekti nisu bili u opasnosti. Ipak, ova činjenica nije umanjila brigu meštana koji su bili uznemireni zbog novih poplava u njihovom selu.

Stanje na terenu se tokom vikenda normalizovalo, ali su svi raspoloživi resursi u mehanizaciji i ljudstvo ostali u pripravnosti


Ugroženo područje obišao je i direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović koji je podsetio da su na ovom vodotoku prvog reda urađeni brojni radovi koji su dali rezultate, te da je najviše problema u nebranjenim zonama.

–Ono što smo na prošlom sastanku dogovorili to je da sledeće godine odradimo sanacione radove u tom delu naselja kod mosta u Kamenici. U Donjem Crniljevu smo već odradili jedan deo radova. Danas su ljudi tamo mnogo bezbedniji. Ostala je još Kamenica kao urgentno mesto na kojem peti, šesti put za nekoliko godina imamo izlivanje Tamnave da rešavamo- rekao je Puzović.

Zajedno sa predsednikom opštine Dušanom Ilinčićem obišao je i kritične tačke na regionalnoj saobraćajnici.

–Ono što je neka naša dugoročna ideja to je da na ovoj lokaciji kod Ćukovina uradimo visoku branu i akumulaciju koja će pomoći da budemo još bezbedniji i da na prava način upravljamo slivom Tamnave i same Kolubare nizvodno prema Obrenovcu- poručio je direktor JVP “Srbijavode”.

Prema rečima predsednika opštine Dušana Ilinčića lokalna samouprava proglasila je u petak vanrednu situaciju preventivno, kako bi u slučaju potrebe mogla pravovremeno da reaguje i da na raspolaganju ima sve neophodne resurse.

–U ovom trenutku ne preti opasnost stambenim objektima. Bar za sada je tako i prognoza RHMZ kaže da će se padavine tokom noći smanjiti. Nadamo se da neće doći do pogoršanja situacije- istakao je Ilinčić u petak.

Foto: Glas Podrinja


Ipak, prognoze meteorologa nisu se obistinile te su intenzivne padavine uticale na još veći vodostaj Tamnave koji je kotu od preko dva metra na mernom mestu u Koceljevi, kod mosta nedaleko od fabrike “Rauh”, dostigao upravo u noći između petka i subote.

Na sreću, stanje na terenu se tokom vikenda normalizovalo, ali su svi raspoloživi resursi u mehanizaciji i ljudstvu ostali u pripravnosti kako bi, ukoliko bude potrebno, pravovremeno i efikasno reagovali.

Tamnava je već u subotu popodne bila u stagnaciji a potom i u postepenom opadanju.

–Bilo je kritično u noći između petka i subote zbog novih obilnih padavina, pa je kota bila preko dva metra na mernom mestu u Koceljevi. U toku dana vodostaj je bio u postepenom opadanju i očekujemo da neće biti nepredviđenih situacija- izjavio je Dušan Ilinčić, komandant Štaba za vanredne situacije opštine Koceljeva.

Prema njegovim rečima za 48 sati na području Donjeg Crniljeva palo je oko 140 litara kiše po metru kvadratnom, dok je u velikom poplavnom talasu 2014. godine palo oko 160 litara.
V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa