11. novembar 2021.11. nov 2021.
POSETE I SARADNjA

Ratna ljubav zaborava nema

Negovanje kulture sećanja na više istorijskih događaja od pre jednog veka kada su se Mačvani i Prokupčani borili zajedno za slobodu Srbije, potvrđeno je nedavnom posetom delegacije opštine Bogatić gradu Prokuplje.

U delegaciji su pored ostalih bili načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac i predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović. Za podsećanje i dužnu pažnju na slavnu prošlost, pobedu protiv nadmoćnijih i bolje naoružanih austrougara, i neustrašivo herojstvo značajna je priča inženjera Zorana Đorđevića iz Sremske Mitrovice. Njegov davni predak je učestvovao u krvavom noćnom boju na Drini, a zajedno sa drugovima stekli su epitet „Gvozdeni puk“. U njihovu čast je nedavno kraj Drine na Limanskoj adi podignuto spomen obeležje. Topličani ( Stigli su trčećim korakom, u ratnoj opremi, putem dugim 20 kilometara) su tako pomogli Mačvanima ( Velikom većinom u sastavu Drinske divizije) u najtežim trenutcima za njihov opstanak (Kažu da je tih dana Drina dugo tekla krvava), neposredno posle Bitke na Ceru, uzvraćajući za pomoć slavnog Crnobarca Miloša S. Milojevića, prilikom oslobođenja Prokuplja. Beleg u čast velike hrabrosti predaka postoji danas i u centru Prokuplja.

Naslednici su tako prihvatili ratnu ljubav zasađenu pre mnogo vremena, ali kao što se u ovom slučaju potvrdilo, nikad ne zaboravljenu.

-Kroz vekove, naš međusobni odnos je bio isprepletan i dinamičan. Karakterisala ga je velika ljubav, poštovanje i prijateljstvo, a istinska spona tog prijateljstva su bili ljudi, kaže predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović.

Dvodnevna poseta Mačvana sadržala je radni sastanak u gradskoj kući Prokuplja, razmenu iskustava u pogledu društveno-ekonomskog razvoja, posetu istorijskim znamenitostima grada (Muzej, spomen soba „Gvozdenog puka“, srednjevekovno utvrđenje na brdu Hisar) i nekoliko uspešnih privrednih subjekata.
Na kraju obe delegacije došle su na ideju da se pokrene inicijativa, da se grad Prokuplje i opština Bogatić pobratime.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa