18. novembar 2021.18. nov 2021.
Tradicija u očima dece
Izložba dečijih radova u Kulturnom centru

Tradicija u očima dece

„Želimo da mlađe podstaknemo navedemo da razmišljaju šta je to tradicija i kako kroz likovne kreacije mogu svoje viđenje da predstave. Veoma smo zadovoljni odzivom i pristiglim radovima. Ozbiljna konkurencija, te smo ponosni i trudili smo se da napravimo odabir“, rekao je Čedomir Tucić direktor COKT „Jevrem Obrenović“
Centar za očuvanje kulture i tradicije „Jevrem Obrenović“ pod svojim okriljem realizuje projekat edukacije dece u domenu očuvanja narodne tradicije. Kako bi najmlađe polaznike folklornog ansambla upoznali sa bogatstvom kulturnog nasleđa organizovali su Međunarodni likovni konkurs pod nazivom „Tradicija u očima dece“. Dvadeset kulturno-umetničkih društava iz Srbije i regiona dalo je svoj doprinos učešćem.

-Tradicija je nešto što COKT „Jevrem Obranović“ čuva i neguje, te su želeli da kroz konkurs daju priliku deci da iskažu svoju kreativnost. Moram da priznam da je bilo veoma teško odabrati radove za postavku. Videli smo da tradicija inspiriše i u vremenu IT kada su najmlađi okrenuti računarima, mobilnim telefonima. Smtaram da je veoma važno da im omogućimo da čuju više o našoj tradiciji, kulturi i konkursima sa sličnom tematikom. Nadam se da ćemo i naredne godine nastaviti saradnju, jer postoji interesovanje-navela je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.



Od pristiglih 500 radova, prema mišljenju žirija odabrani su najbolji za izložbu u Galeriji Kulturnog centra u Šapcu, a dodeljene su i tri nagrade.

-Želimo da mlađe podstaknemo navedemo da razmišljaju šta je to tradicija i kako kroz likovne kreacije mogu svoje viđenje da predstave. Veoma smo zadovoljni odzivom i pristiglim radovima. Ozbiljna konkurencija, te smo ponosni i trudili smo se da napravimo odabir. Deca promišljaju, što se može uočiti kroz postavku. Uz narodne nošnje, drago mi je što su tradiciju predstavili kao slogu, zajedništvo što asocira na zdrav kolektiv, zajednicu – rekao je Čedomir Tucić direktor COKT „Jevrem Obrenović“ naglasivši da će postavka biti interesantna i onima koji nisu deo kulturnog-umetničkog društva i pozvao sve da do 22. novembra posete Galeriju KC.



Konkurs je podržala Turistička organizacija Grada Šapca i Kulturni centar Šabac.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa