18. novembar 2021.18. nov 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PREDSEDNIK VUČIĆ NA OBUCI REČNE FLOTILE NA SAVI U ŠAPCU

Ulaganja u Vojsku za sigurniju Srbiju

Ono što je naša najveća snaga jesu ljudi, vojnici, oficiri, podoficiri, oni koji se svakog dana uvežbavaju da bi, ne daj Bože i u slučaju potrebe, bili u stanju da sačuvaju našu zemlju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Jaka vojska je znak stabilnosti Srbije, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić
Povodom 16. novembra, Dana kopnene vojske i Dana roda pešadije, na privremenom poligonu za obuku “Mačvanski partizanski odred” na Starom gradu, održana je redovna obuka Rečne flotile i taktičko-tehniki zbor naoružanja i vojne opreme Kopnene vojske. Obuci su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Poslednjih godina ulažemo više u našu Vojsku, naoružanje i opremu, modernizaciju. To nije lako. Što više uradite i vidite to više nedostataka tražite da ispravite


Na obuci je učestvovalo više od 200 pripadnika Kopnene vojske, dok je angažovano oko 40 sredstava ratne tehnike, među kojima četiri broda, četiri amfibijska transportera, četiri oklopena borbena vozila. Na taktičko-tehničkom zboru angažovano je više od 120 pripadnika Kopnene vojske i tom prilikom je prikazano više od 60 najmodernijih sredstava naoružanja i vojne opreme. Među izloženim sredstvima bili su modernizovani tenkovi M-84 i M72, samohodna top-haubica 155 mm “Nora B-52 M15”, top-haubica 152 mm M-84 “Nora A”, oklopno borbeno vozilo “Lazar 3” i druga sredstva koja su opremljene jedinice Kopnene vojske, ali i neka od sredstava Vojnotehničkog instituta iz razvoja kojima se planira dalje opremanje.

Foto: "Glas Podrinja"


Zbog jakog vetra i niskog vodostaja Save vežba je održana u otežanim uslovima.
-Čestitam pripadnicima Vojske Srbije i Kopnene vojske praznik, 107. rođendan i želim im bolju opremu, bolje naoružanje i još mnogo godina i decenija mira. Želim da im čestitam i na izvedenoj vežbi na Savi u složenim uslovima na ovako hladnom i vetrovitom danu. Sve što su izveli učinjeno je na izuzetan način. Moram da primetim da još dosta imamo da radimo na opremanju i modernizaciji naše rečne flotile. Mnogo toga do kraja godine već stiže za Kopnenu vojsku i verujem da će i general Mojsilović i general-potpukovnik Simović i ministar Stefanović biti zadovoljni onim što je država učinila. Poslednjih godina ulažemo više u našu Vojsku, naoružanje i opremu, modernizaciju. To nije lako. Što više uradite i vidite to više nedostataka tražite da ispravite. Ono što je naša najveća snaga jesu ljudi, vojnici, oficiri, podoficiri, oni koji se svakog dana uvežbavaju da bi, ne daj Bože i u slučaju potrebe, bili u stanju da sačuvaju našu zemlju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: "Glas Podrinja"


Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić izrazio je zadovoljsto što je Šabac ugostio predsednika, ministra i generale.
-Predsednik je prilikom odgora na novinarska pitanja dao podršku novom gradskom rukovodstvu i svemu što radimo za naše sugrađane. Jaka vojska je znak stabilnosti Srbije. Veliko ulaganje i podrška države Vojsci Srbije znači sigurniju državu nego u prethodnim godinama, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Šabac duguje milijardu dinara
-Više od jedne milijarde je dug Šapca i mi ćemo to morati da vraćamo. Pomoći ćemo Šapcu i sada u decembru, da bi deo tih dugova moglo da vrati Javno komunalno preduzeće. Za Šabac, kom je 28 miliona evra godišnji budžet, dug od 10 miliona evra je užasno visok. Taj dug nisu napravili ovi ljudi ovde, nego Zelenović. Na nadležnim organima je ukoliko je neko počinio krivično delo ili prekršaj da to gone po službenoj dužnosti ili po prijavi. Situacija je prilično teška. Kada se uporedi sa susednom Loznicom putna infrastruktura je dosta lošija. Tek sada se kreće u obimnije radove. Ono što radimo danas je od presudnom značaja, a to je auto-put Ruma - Šabac, zatim brza saobraćajnica do Loznice. To su važne i velike stvari. Uložićemo 40 miliona evra u šabačku Bolnicu i verujem da od juna 2022. kreću radovi u Bolnici. Uradićemo fiskulturnu halu od 5 miliona evra, kao i prečistače otpadnih voda i kanalizacije. To su važne stvari za ljude u Šapcu, rekao je Aleksandar Vučić na Starom gradu.


Na vežbi su prikazani zadaci: kontrola unutrašnjih plovnih puteva, izviđanje neprijatelja i obale, prevoženje skelom, prevoženje amfibijskim transporterom, protivminsko pretraživanje sonarom, gašenje požara na brodu, medicinska evakuacija.
Za Dan kopnene vojske uzet je 16. novembar, u znak sećanja na početak Kolubarske bitke.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa