18. novembar 2021.18. nov 2021.
IZJAVA PREDSEDNIKA VUČIĆA IZAZVALA REAKCIJE

Duguje li Šabac ili duguju Šapcu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je, nakon vojne vežbe kojoj je prisustvovao na Savi, izjavio da Šabac duguje milijardu dinara i da će država pomoći gradu da vrati ovaj dug. Takođe je najavio i velika ulaganja u rekonstrukciju šabačke Bolnice, novu fiskulturnu halu i postrojenje za prečošćavanje vode.

Bilo bolje pre
Stranka Zajedno za Srbiju oglasila se saopštenjem u kom su demantovali navode o dugovanju, ali i podsetili da u Šapcu već postoji postoji prečistač otpadnih voda. Takođe su naveli šta smatraju da je u gradu bilo bolje tokom perioda kada su oni bili na vlasti.

-Od početka 2019. godine, pa do nezakonitog preuzimanja vlasti od strane SNS-a, u oktobru 2020. godine, grad Šabac je investirao 15 miliona evra u puteve, ulice, vodovod, kanalizaciju, trgove, parkove, škole i druge infrastrukturne poslove.

Cene ovih radova su i do četiri puta niže od onih koje plaća država i druge lokalne samouprave za ovakve poslove. Samo jedan primer - put od Šapca do sela Radovašnica, dužine 19 km koštao je 3 miliona evra, odnosno 36 evra po metru kvadratnom, a prosečne cene puteva po kojima smo mi radili su 9 evra po metru kvadratnom.

Država je protivustavno oduzela Šapcu 30 miliona evra u periodu od 2014. do 2020. godine, oduzimajući na pripadajući iznos poreza.

U gradskoj kasi uzurpatori su zatekli 3 miliona evra. Kredit koji je Šabac uzeo za ove infrastrukturne radove iznosio je 7 miliona evra, a to je bio najjeftiniji kredit u to vreme u Srbiji, sa kamatom od 1,08%, dok se država zaduživala sa kamatom od 3%. Da je država uređena kako je Šabac bio organizovan do izborne otimačine, Srbija danas ne bi bila zemlja koja ima ekonomiju kolonije.
Uzurpatori kukaju, a ne rade ništa na daljem razvoju u infrastrukturno najopremljenijem gradu u Srbiji. Zapošljavaju stranačke aktiviste i šire neistine, a ne smeju hrabro da zatraže od centralne vlasti da građanima Šapca vrati dug od 30 miliona evra.

Šabac je jedini grad u Srbiji koji ima propisnu deponiju i uređaj za prečišćavanje otpadnih voda.
Pa kako ćete, gospodine predsedniče, da napravite prečistač otpadnih voda koji već postoji!?
U Šapcu nije postojala lista čekanja u vrtićima. Šabac ima procentualno najveći broj priključaka na vodu i kanalizaciju u Srbiji, prema broju domaćinstava . Imamo najviše izolovanih stanova i mrežu za distribuciju gasa i sistem daljinskog grejanja kao niko u Srbiji.

Imali smo najmanju administraciju i ukupan broj zaposlenih u celom gradskom sistemu, prema broju stanovnika, u Srbiji. Mi smo Šapcem domaćinski upravljali!

Srbija ima priliku da promeni sistem neslobode, kolonijalne ekonomije, u kojoj prljave investicije zapošljavaju jeftinu radnu snagu i da se izbavi iz tragedije odlaska stotina hiljada sposobnih ljudi iz zemlje.

Zato pozivamo sve građane da se uključe u predizbore za poslanike zeleno-leve koalicije. Možemo da izaberemo najbolje ljude za ovu listu i da izađemo snažno na izbore da bismo pobedili laž i celoj Srbiji stvorili priliku za normalan život, navodi se u saopštenju Stranke Zajedno za Srbiju.

Bolje je sad
Na ovo saopštenje je reagovao Gradski odbor Srpske napredne stranke svojim saopštenjem gde su demantovali navode ZZS-a. Takođe su naveli zašto smatraju da je u Šapcu bolje od kada su oni na vlasti.

-Iza dve decenije vlasti Nebojše Zelenovića, Dušana Petrovića i ostalih bivših demokrata, u Šapcu nije ostala ni pristojna lokalna putna mreža, ali se naš grad zato može „pohvaliti“ astronomskim dugovima koje su napravili oni koji sada glume ekologe i borce za slobodu. Gradski odbor Srpske napredne stranke Šabac, podseća da je bivši gradonačelnik Nebojša Zelenović zbog nenamenskog trošenja novca iz budžeta u visini od pet miliona evra, čak, i odgovarao pred sudom, ali se nije našao iza rešetaka pošto je izigrao zakon i taj slučaj je zastareo.

Za vreme vladavine Nebojše Zelenovića u Šapcu nije bilo liste čekanja za vrtiće, s obzirom na to da je mesečna nadoknada bila najskuplja u Srbiji, pa većina roditelja decu nije ni upisivala. Nebojša Zelenović je za vreme svoje vladavine onemogućio rekonstrukciju bolnice, Šabac je u tom periodu ostao i bez sportske hale, a pamtimo i da je besomučno asfaltirao već asfaltirane ulice u užem gradskom jezgru. Za to vreme, naši sugrađani u prigradskim i seoskim sredinama mogli su da sanjaju ne samo asfalt, već i šljunak. Za njih je važilo pravilo da moraju dodatno da plate sređivanje puteva, za razliku od gradskog jezgra, gde takav namet nije postojao.

Zahvaljujući „domaćinskom“ upravljanju Nebojše Zelenovića, Šabac je postao prepoznatljiv po divljim deponijama, pa je država morala nedavno da uloži 1,5 miliona dinara kako bi bilo sanirano 11 ovakvih smetlišta. A ovaj novac mogao je da bude potrošen drugačije. Zbog „domaćinskog“ odnosa prema svom gradu i sugrađanima, država će pomoći Šapcu da plati milijardu dinara duga koji je ostao iza tih „domaćina“. Ne treba biti stručnjak da se zamisli šta je korisnije za toliki novac moglo biti urađeno u Šapcu. Ali, biće potrošen za ispravljanje brljotina koje su nam ostale iza Nebojše Zelenovića.

Sramotno je i što neko ko je punih 20 godina proveo na vlasti u jednom gradu, nije bio u stanju da obezbedi ni besplatan prevoz za naše najstarije sugrađane, a upravo je to učinila nova gradska vlast za manje od godinu dana. Smatramo da je bivše gradsko rukovodstvo imalo i više nego dovoljno vremena da reši ključne infrastrukturne probleme, među kojima je najvažnije pitanje vodovodne mreže. Primera radi, dužina vodovodne mreže u Šapcu je 424 kilometara, a u Loznici duplo više – 900 kilometara. Ovim je Šabac, grad u kojem živi 115.884 stanovnika, po dužini vodovodne mreže u rangu s Ljubovijom, a ova opština ima 17.025 stanovnika.

Srpska napredna stranka pokazala se kao partner svojim građanima, i da za nas predizborna obećanja ne ostaju na rečima. Zato je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Šapcu, uskomešala duhove bivših vlastodržaca, jer je na videlo izašla sva njihova bahatost i nesposobnost. Osim autoputa Ruma.

– Šabac i brze saobraćajnice od Šapca do Loznice koji se uveliko rade, predsednik Aleksandar Vučić najavio je ulaganje u šabačku bolnicu u visini od 40 miliona evra, kao i izgradnju nove sportske hale. Građani Srbije već su navikli da obećanja koja da predsednik Aleksandar Vučić budu ispunjena, i zato nam je jasna nervoza novopečenog ekologa Nebojše Zelenovića koji nije umeo da počisti ni jednu jedinu divlju deponiju u svom gradu, stoji u saopštenju SNS-a.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa