18. novembar 2021.18. nov 2021.
Spasenje u kulturi i duhovnosti
SVEČOVEK PROSLAVIO 200 GODINA OD ROĐENjA DOSTOJEVSKOG

Spasenje u kulturi i duhovnosti

U „Božjem selu“ Donje Leskovice, u podnožju planine Povlen, gde je Sveti Vladika Nikolaj počeo svoju bogatu karijeru kao mlad učitelj i upravnik škole, Udruženje ljubitelja hrišćanske kulture i duhovnosti SVEČOVEK, u parku kulture seoskog domaćinstva drevne porodične zadruge Ranković, svečano je obeležilo 200 godina od rođenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog.

U popodnevnim satima organizovana je panel diskusija, a potom radna i svečarska trpeza ljubavi, na kojima se govorilo o životu i delu velikog ruskog, slovenskog i svetskog pisca. U obeležavanju značajne godišnjice učestvovali su dva velika imena srpske kulture i umetnosti – akademik i pesnik Matija Bećković i proslavljeni režiser, scenarista i dramski umetnik Emir Nemanja Kusturica. U okviru svečanosti predstavljena je tek izašla Bećkovićeva knjiga Onamo namo – portreti i pesme, u izdanju Kompanije Novosti.

Kusturica je, govoreći sa velikim emotivnim i umetničkim nadahnućem o slavnom piscu, najavio skori izlazak svog novog romana Dragi moj Fjodor, koji će poslužiti kao scenario za film o Dostojevskom.
Svoj doprinos dali su predstavnici Kompanije Novosti, direktorka izdavačke delatnosti i novinarka Jelena Jovović, generalna sekretarka Kompanije Lidija Obradović i dopisnik Večernjih Novosti iz Loznice i Šapca Vladimir Mitrić.

Poseban ton i značaj svečanosti dala je voditeljka kultne emisije Dok anđeli spavaju Marina Rajević Savić i jedna od najvećih Zvezdinih zvezda Dušan Dule Savić, najavivši skori izlazak knjige o svojoj uspešnoj fudbalskoj karijeri iz pera novinara Aleksandra Apostolovskog.

Domaćinstvo porodične zadruge Ranković u selu Donje Leskovice


Svečanost je upotpunio jedan od najeminentnijih sveštenika Srpske pravoslavne crkve, kanonista i pravnik - protojerej prof. dr Velibor Džomić.

Ovim događajem zvanično je započeo rad ambiciozne i perspektivne kulturne institucije SVEČOVEK, koja je za nepunih mesec dana na društvenim mrežama stekla rekordan broj pratilaca i čitalaca.

- Ako bi se ceo ovaj kulturni događaj, u senci kupola svetolelićke i svetoćelijske obitelji, sveo na jednu sažetu poruku urbi et orbi (gradu i svetu), ona bi glasila: „U kulturi i duhovnosti je spasenje čoveka i sveta“, kaže protojerej dr Ljubomir Ranković.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa