3. novembar 2011.3. nov 2011.
NARODNI MUZEJ ŠABAC

POLITIČKA REPRESIJA SRPA I ČEKIĆA

Dr Srđan Cvetković, član Državne komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. godine, prošlog četvrka izložio je rezultate rada komisije. Za dve godine popisano 30.000 stradalih lica i evidentirano oko 200 grobnica. Tom prilikom održao je i predavanje o uticaju političke represije u Srbiji koja čini siže drugog dela njegove knjige „Između srpa i čekića“
Na inicijativu Instituta za savremenu istoriju i „Večernjih novosti“ u akciji „Otkopavanje istine“, Vlada Republike Srbije donela je, na svojoj sednici 9. jula 2009. odluku o osnivanju Državne komisije za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci streljanih posle oslobođenja 1944. Komisiju sačinjavaju predstavnici svih državnih instistucija, naučnih ustanova i stručnjaci iz različiitih oblasti.
Dr Srđan Cvetković, istraživač u Institutu za savremenu istoriju i sekretar Komisije, prošlog četvrtka govorio je o rezultatima dvogodišnjeg rada. Do sada je evidentirano 200 grobnica i popisano 30.000 stradalih lica. Prvi od dvadeset šestoro eshumiranih sahranjen je u subotu 22. oktobra ove godine.
Govoreći o radu komisije dr Srđan Cvetković istakao je da su ostvareni određeni rezultati iako nisu onakvi kakvi bi oni želeli da budu.
Predavanjem o „Političkoj represiji u Srbiji 1944 ““ 1990“, koje čini siže drugog dela knjige „Između srpa i čekića“, dr Srđan Cvetković otvorio je tribinu na kojoj je učešće uzeo i sudija Gojko Lazarev. Branislav Stanković, direktor Narodnog muzeja, istakao je da je Gojko Lazarev jedan od prvih pionira u srpskom pravosuđu koji su se trudili da što veći broj nevino nastradalih bude rehabilitovan.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa