25. novembar 2021.25. nov 2021.
Nagrada „Igor Belohlavek“ (ili) Priča o trajanju
Biblioteka šabačka

Nagrada „Igor Belohlavek“ (ili) Priča o trajanju

Izložbe u Biblioteci šabačkoj za dobitnike Nagrade „Igor Belohlavek“ za sve nas su posebne – za mlade umetnike su odlična šansa da svoj stvaralački izraz podele sa drugima, a nama iz kulture prilika da podržimo talenat, trud, rad, znanje… Nakon izložbi osam mladih autora, svima je bilo jasno da je budućnost šabačke umetničke scene u sigurnim rukama
Priča o Igoru Belohlaveku nije počela u Biblioteci, a tu se i ne završava. Ovde, među knjigama, pozajmili smo samo jedan segment večnosti, u kojoj ovaj umetnik zasigurno boravi. Pre tačno deset godina je, u saradnji sa Narodnim muzejom u Šapcu, ustanovljena izložba za dobitnike Nagrade „Igor Belohlavek“, koja se dodeljuje za najuspešnijeg mladog autora u okviru Oktobarskog salona. Stavljamo tačku na prvu deceniju te izložbe, koja, osim talentovanih mladih umetnika, okuplja i sve one ljude koji u trajanju vide nadu.

Na ovim našim prostorima su se vrline i prave životne vrednosti uvek nekako podrazumevale. Opčinjeni smo mišlju da smo svi dobri, moralni, da poštujemo druge, da smo vredni, pošteni, osetljivi na znanje… Ukratko – najbolji smo. Veruje se da se vrline stiču rođenjem i da naše postojanje istovremeno znači i njihovo. A ne znači. Kao i sve drugo u životu, na njima je potrebno raditi, negovati ih. U tome je ključan kontinuitet, kategorija u koju se ne razumemo baš najbolje.

Demantovati stvarnost je podvig, a podvigu su skloni samo hrabri! Hrabri smo – trajemo. Skoro 175 godina je iza Biblioteke šabačke i svih njenih zaposlenih. Istrajavamo u trajanju (oprostite na stilskoj nekorektnosti, opravdana je). I upravo je ovo dobar uvod za priču o jednom velikanu, izložbi, o umetnosti i gradu u kome je sve moguće. Čak i samo trajanje.

Izložbe u Biblioteci šabačkoj za dobitnike Nagrade „Igor Belohlavek“ za sve nas su posebne – za mlade umetnike su odlična šansa da svoj stvaralački izraz podele sa drugima, a nama iz kulture prilika da podržimo talenat, trud, rad, znanje… Nakon izložbi osam mladih autora, svima je bilo jasno da je budućnost šabačke umetničke scene u sigurnim rukama. Olja Mićić, Dragiša Marinković, Milan Rakić, Zvonko Petrović, Miodrag Samardžić, Aleksandar Večerinović, Miloš Blagojević i Nemanja Milenković dosadašnji su dobitnici Nagrade „Igor Belohlavek“. Njihovi radovi su deo umetničke zbirke naše ustanove. Nastavili su putem kojem je celog svog života išao umetnik i pedagog čije ime ova Nagrada nosi.

Sećanja na pojedince koji su svet učinili boljim mestom su neophodna jer nas opominju, motivišu. Kada se osvrnemo, prošlost nam deluje blistavo, a nije bila takva. Sjajnom su je učinili svi oni koji su verovali. Postoje svedočanstva o tome da su se ljudi knjizi i čitanju okretali u godinama gladi, ratova. To je bio njihov način da prežive. Istovremeno su osećali potrebu da stvarnost učine podnošljivom. Niko nam ne brani da se i sami tako spasemo.
Biblioteka šabačka

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa