25. novembar 2021.25. nov 2021.
BEZ ZNAČAJNIH PROMENA U VISINI NAMETA

Visoka stopa naplate lokalnih poreza

Set odluka koje regulišu poresku oblast usvojilo je opštinsko veće a u odnosu na dosadašnje namete nema značajnih promena. U proteklih godinu dana izostao je dovoljan broj prometa kako bi nadležna lokalna poreska administracija mogla da ustanovi prosečne cene za kuće za stanovanje, poslovni prostor i garaže.

–Mogli smo da ustanovimo prosečne cene za kvadratni metar stanova jer smo imali više od tri prometa. To je sada 46.343 dinara što je nešto viša cena u odnosu na prošlu godinu kada je bila 44.949. Cena za šumsko zemljište je pala za četiri dinara a ranije je bila 36 dinara, ali cenu diktira promet. Kod poljoprivrednog zemljišta je 101 dinar u prvoj zoni dok je prošle bilo 147. U drugoj zoni je sada 69 dinara, za osam veća u odnosu na prethodnu. I kod građevinskog zemljišta je takođe veća cena. Sada je 667, dok je prošle bila 475 dinara- objasnila je šef Lokalne poreske administracije Vesna Bojić.

Opština Koceljeva i dalje će biti podeljena u dve zone, a područja su zonirana prema uređenosti i opremljenosti. Zbog toga se razlikuje prva i zona seoskog karaktera.

–Za kuće za stanovanje, poslovne prostore i garaže neće biti promene poreza, a jedina razlika biće kod stanova koji su bili u prometu gde je za nijansu različita cena u odnosu na prošlu godinu- istakla je Bojić.

Načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj, turizam, opšte i javne službe Miodrag Tadić podsetio je da ova lokalna samouprava još uvek nije uvela porez na poljoprivredno, šumsko i građevinsko zemljište, za razliku od većine okolnih opština koje po ovom osnovu ubiraju značajan prihod.

Govoreći o ažurnosti građana i stopi naplate poreza šefica LPA je rekla da je u 2020.godini, bez obzira na aktuelne prilike izazvane pandemijom, opština Koceljeva imala najveći prihod od 34 miliona dinara, te da je u tekućoj godini, u prva tri kvartala već “ubrano” 26 miliona.

–Ljudi su odgovorni i izvršavaju svoje obaveze. Naplativost je kod nas i preko sto posto, što se tiče tekućih zaduženja. Ipak, imamo dugove koji su zaostali iz ranijih godina koji nas vode na neku drugu stranu, jer to su uglavnom nenaplativa potraživanja koja se tiču velikih firmi koje su u likvidaciji i više ne postoje- objasnila je Bojić.
V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa