25. novembar 2021.25. nov 2021.
Roman o konjima skrivenim ispod lima
PREDSTAVLjENA NAJNOVIJA KNjIGA MILENKA MARKOVIĆA

Roman o konjima skrivenim ispod lima

Stil pisanja Milenka Markovića je veoma specifičan i čitalac nikada nije siguran da li se radi o satiri, ironiji ili humoru. On vešto manipuliše rečima tako da je potrebno svaku rečenicu čitati polako i studiozno...
U okviru druženja sa lokalnim piscima i pesnicima koceljevačkoj čitalačkoj publici nedavno je predstavljeno delo “Fanđovi konji”. Ova knjiga je četvrti roman iz pera profesora i književnika Milenka Markovića.

Prema njegovim rečima radnja ovog dela smeštena je u pukotinu između vekova i milenijuma. Priča teče u više kolona i govori o životu naroda krajem 20.i početkom 21.veka. “Fanđovi konji” je savremeni roman sa životnom, aktuelnom temom trgovine “polovnjacima”, koja do sada nije obrađena u sprskoj književnosti.

Govoreći o najnovijoj knjizi profesora Markovića, Dragan Đermanović je istakao da je autor ponovo iznenadio čitaoce svojim delom te da je i sam naziv pomalo iritantan.

–Konja je nestalo, a evo, kod njega se pojavljuju, ali kao snaga automobila. Ovo predstavlja pravo osveženje u hiper produkciji koja je zahvatila i književnost- rekao je Đermanović i dodao da je trgovina polovnim automobilima jedan od najvećih legalnih poslova i razmena u istoriji.

–On se odvija pred svačijim očima a do sada je bio sakriven od književne javnosti. Možda se ona stidela “polovnjaka”, a nije se stidela da ih kupuje i da ih vozi. Sama priča zadire u osetljive društvene pore, a pomalo je pustolovna i ljubavna u isto vreme. S vremena na vreme, tu i tamo, proviri svet kriminala koji ide prikriven kao vuk za Askom. Priča se odvija na širokom prostoru tako da treba dobro poznavati geografiju jadne i namučene “gospođe” Evrope. Trebalo bi dobro izučiti savremena sredstva saobraćaja. Usput da kažem, ako ne znate ništa o navijačkim grupama, ovde ćete se informisati. Sve to, i još po nešto, glavni junak nosi kroz te silne gradove, kroz ljudske mravinjake i vraća se tamo odakle je pošao. On ne pripada nikome. Od svakog čoveka je na podjednakom odstojanju. Privlače ga novac i žene. Najbolje govori jezik sile- otkriva Đermanović.

Stil pisanja Milenka Markovića je veoma specifičan i čitalac nikada nije siguran da li se radi o satiri, ironiji ili humoru. On vešto manipuliše rečima tako da je potrebno svaku rečenicu čitati polako i studiozno..

Jedan od važnijih likova u romanu je automobil golf “dvojka”, a drugi je novac.

–Trgovina “polovnjacima” je jedan od najvećih biznisa i niko o njemu nikada nije ništa rekao niti napisao. 150 hiljada automobila mi uvezemo godišnje. To je 300 miliona evra. U proseku automobil je star 17 godina. Golf “dvojka” je najprodavaniji automobil u Evropi i jedan od najpopularnijih. 35 miliona je prodato primeraka u kratko vreme, a izašao je isti dan kada i mobilni telefon, 1983.godine- napominje autor romana “Fanđovi konji”.

O AUTORU
Milenko Marković rođen je u Ljuticama 1957.godine. Osnovnu školu završio je u Kamenici, srednju u Šapcu, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, grupa za srpski jezik i književnost. Objavio je prvi roman “Džambasko jevanđelje” 1989. Potom je napisao dela “Odnese Drina”, “Jevanđelje po Borivoju” i “Fanđovi konji”.Nagrađen je na konkursu književne omladine Srbije za pripovetku “Pet njih u Solunu”. Piše pripovetke, eseje, aforizme, bavi se amaterskom režijom. Napisao je dramu “Zašto me češće nema na televiziji?”. Živi i radi u Koceljevi.

Ipak, pored zvanične biografije postoji i ona koju je u svom najnovijem književnom delu napisao sam autor na sebi svojstven i svakako neuobičajen način i koja, prema njegovim rečima, iznosi isključivo činjenice. U njoj se, recimo, tvrdi da je svet ugledao 95 godina posle Janka Veselinovića, znamenitog književnika, istog dana i meseca ali ne veka i godine.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa