25. novembar 2021.25. nov 2021.
Bolesti ruža
Reč stručnjaka

Bolesti ruža

Ruže cvetaju cele godine, sve do kasne jeseni i, pored redovne nege, već od proleća treba primeniti sredstva za zaštitu bilja. Lisne vaši se javljaju ukoliko je proleće toplo i sunčano, bez padavina, dok se gljivična oboljenja javljaju kao posledica vlažnog vremena. Tokom leta, važno je pravovremeno uočiti bolest i štetočinu, prepoznati je i što pre primeniti mere zaštite. Iako su ruže u punom cvetanju, a cvetovi krupni i mirisni, pažnju treba obratiti na izgled lišća, jer se na njemu prvo pojave znakovi bolesti ili napad štetočina.

PEPELNICA
Pepelnica se lako prepoznaje po beloj brašnastoj prevlaci na lišću, u osnovi trnova i pupoljcima. Kada je suša, bolest se brzo širi. Svetlost dodatno povećava njen razvoj. Prekomerna upotreba azotnih đubriva dovodi do slabljenja biljaka i pojačava razvoj pepelnice.

CRNA PEGAVOST
Na lišću se javljaju pege tamne boje i u okviru njih se mogu uočiti crne acervule. Zaraženo lišće žuti i opada usled gasa etilena koji ta gljiva luči. Simptomi se mogu javiti na lisnim i cvetnim drškama, lastarima, čašici...

RĐA RUŽE
Na listu se javljaju rđaste pege, a ukoliko je napad jači lišće opada. Na naličju lista se javljaju reproduktivni organi gljive, narandžaste uredospore i crne teleutospore. Nedostatak kalijuma u zemljištu i prekomerna upotreba azota dovode do pojačanog razvoja rđe.
Slobodan Gošić, dipl.inž. PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa